Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Завршен четврти циклус обука за развој и имплементацију пројектних идеја у Хоризонт-у 2020

Завршен четврти циклус обука за развој и имплементацију пројектних идеја у Хоризонт-у 2020
Датум објаве: 30.06.2017 11:47 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарство науке у сарадњи са Европском комисијом, организовало је у периоду од 26 - 30. јуна 2017. године четврти циклус обука за унапређење националног учешћа у ЕУ Оквирном програму за истраживање и иновације „Хоризонт 2020“.

Петодневну обуку су похађали представници компанија С&Т, Амплитудо, Интернатионал Тецхницал Цоатинг, Специјалистичке ветеринарске лабораторије, ПРОНА фондације, Факултета за информационе технологије (Универзитет Медитеран), Министарства здравља, Центра изврсности БИО-ИЦТ и Електротехничког факултета (УЦГ).

Програм обухвата осам модула: структура институција које аплицирају, менаџмент пројекта, структура програма Х2020, припрема пројектног приједлога, процес припреме, писање пројектних приједлога, евалуација пројектних приједлога и процес реализације пројекта.

У току обуке, коју су спровели експерти консултантске фирме ИБФ из Брисела господа Алекс Перси Смит (Алеx Перцy Смитх), Марк Бигрет (Марц Бигрет), Јацек Гајевски (Јацек Гајеwски) као и госпођа Биргит Керстенс (Биргит Керстенс), присутни су имали прилику и да се ближе упознају са новим концептом промоције овог програма на националном нивоу.

Мрежу националних контакт особа за тематске области је представила Бранка Жижић, национална координаторка за програм “Хоризонт 2020”, а полазници обука су добили више информација о активностима на реализацији ЦОСТ програма (ЕУ програм сарадње у области науке и технологије), које је представила национална контакт особа Милена Милоњић.

Обуке за развој и имплементацију пројектних идеја у ЕУ Оквирном програму за истраживање и иновације „Хоризонт 2020” се реализују у оквиру ИПА Компоненте ИВ –

Оперативни програм за развој људских ресурса 2012 - 2013. година, кроз пројекат „Повећање националног учешћа у Хоризонт-у 2020“.

Пети циклус обука је планиран за период од 4. до 8. септембра, 2017. године.