Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Завршен пети циклус обука за развој и имплементацију пројектних идеја у Хоризонт-у 2020

Завршен пети циклус обука за развој и имплементацију пројектних идеја у Хоризонт-у 2020
Датум објаве: 08.09.2017 13:09 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарство науке у сарадњи са Европском комисијом, организовало је у периоду од 04 - 08. септембра 2017. године пети циклус обука за унапређење националног учешћа у ЕУ Оквирном програму за истраживање и иновације „Хоризонт 2020“.

Пети циклус обука похађали су представници компаније Флека, Центра изврсности БИО-ИЦТ, Фонда за здравствено осигурање, Агенције за љекове и медицинска средства, Бизнис старт уп центра Бар и Завода за метрологију.

Програм обухвата осам модула: структура институција које аплицирају, менаџмент пројекта, структура програма Х2020, припрема пројектног приједлога, процес припреме, писање пројектних приједлога, евалуација пројектних приједлога и процес реализације пројекта.

У току обуке, коју су спровели експерти консултантске фирме ИБФ из Брисела господа Алекс Перси Смит (Алеx Перцy Смитх) и Марк Бигрет (Марц Бигрет) присутни су имали прилику и да се ближе упознају са системом националних контакт особа за овај програм у Црној Гори.

Мрежу националних контакт особа за тематске области је представила Бранка Жижић, национална координаторка за програм “Хоризонт 2020”. Такође, полазници обука су били у прилици да се информишу и о активностима на реализацији ЦОСТ програма (ЕУ програм сарадње у области науке и технологије), које је представила национална контакт особа Милена Милоњић.

Обуке за развој и имплементацију пројектних идеја у ЕУ Оквирном програму за истраживање и иновације „Хоризонт 2020” се реализују у оквиру ИПА Компоненте ИВ - Оперативни програм за развој људских ресурса 2012 - 2013. година, кроз пројекат „Повећање националног учешћа у Хоризонт-у 2020“.

Последњи циклус обука је планиран за период од 9. до 13. октобра 2017. године.