Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Представљени резултати Оперативног програма „Развој људских ресурса” 2012-2013

Представљени резултати Оперативног програма „Развој људских ресурса” 2012-2013
Датум објаве: 24.10.2017 16:40 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


На конференцији за медије, која је одржана данас у хотелу Центре Вилле у Подгорици, представљени су постигнути резултати Оперативног програма „Развој људских ресурса” 2012-2013.
Резултате су представили: Кемал Пуришић, министар рада и социјалног старања Црне Горе, Мубера Курпејовић, генерална директорица Директората за високо образовање у Министарству просвјете Црне Горе, Херман Шпиц, шеф Сектора за сарадњу Делегације Европске уније у Црној Гори, док се у име Министарства науке присутнима обратио др Дарко Петрушић, генерални директор у Директорату за научно-истраживачку дјелатност.

Петрушић је истакао важност реализације поменутог Програма за Црну Гору, а посебно њену истраживачку заједницу, потенцирајући значај сарадње између академске заједнице и привреде, остварену кроз реализацију 14 одобрених грантова. Према његовим ријечима, реализација ових пројеката, чија суштина одсликава један од три главна циља Стратегије научно-истраживачке дјелатности Црне Горе, доприноси и процесу комерцијализације истраживања, јачању конкурентности домаће економије, те подизању животног стандарда становништва. Такодје, како је истакао, представља и одличан основ за наставак сарадње између Црне Горе и Европске уније у оквиру нове ИПА финансијске перспективе.

Петрушић је такође исказао захвалност Европксој комисији и Делегацији Европске уније у Црној Гори на досадашњој подршци и сарадњи, која је валоризована и кроз реализацију Оквирног уговора за јачање националног учешћа у Хоризонт-у 2020, што је, како је казао, одлична инвестиција за будуће активности црногорске истраживачке заједнице у новом Оквирном програму (ФП9).

Након конференције за медије, одржан је и сајам пројеката на коме су 23 излагача представила јавности своје пројектне активности.
Укупна расположива средства за Оперативни програм „Развој људских ресурса“ 2012-2013 износе 5.803.344 еура, од чега су 4.932.839 еура средства ЕУ (ИПА), док се 870.505 еура финансира из државног буџета Црне Горе.

У оквиру Оперативног програма је у завршној фази реализација 40 пројеката из области тржишта рада, образовања, науке и социјалне инклузије са циљем оспособљавања и запошљавања рањивих група на тржишту рада (млади, жене, дугорочно незапослени, лица са инвалидитетом и припадници РЕ популације), размјене знања и унапређења сарадње између академске и бизнис заједнице, малих и средњих предузећа и невладиних организација, као и модернизације образовних програма уз набавку опреме за средње стручне школе у Црној Гори.

Пројекат су организовали Министарство рада и социјалног старања, Министарство просвјете, Министарство науке и Министарство финансија, као институције које чине Оперативну структуру за Поменути програм је дио ИВ компоненте Инструмента за претприступну помоћ (ИПА) у Црној Гори.