Manja slova Veća slova RSS
>

Predstavljeni rezultati Operativnog programa „Razvoj ljudskih resursa” 2012-2013

Predstavljeni rezultati Operativnog programa „Razvoj ljudskih resursa” 2012-2013
Datum objave: 24.10.2017 16:40 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Na konferenciji za medije, koja je održana danas u hotelu Centre Ville u Podgorici, predstavljeni su postignuti rezultati Operativnog programa „Razvoj ljudskih resursa” 2012-2013.
Rezultate su predstavili: Kemal Purišić, ministar rada i socijalnog staranja Crne Gore, Mubera Kurpejović, generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Crne Gore, Herman Špic, šef Sektora za saradnju Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, dok se u ime Ministarstva nauke prisutnima obratio dr Darko Petrušić, generalni direktor u Direktoratu za naučno-istraživačku djelatnost.

Petrušić je istakao važnost realizacije pomenutog Programa za Crnu Goru, a posebno njenu istraživačku zajednicu, potencirajući značaj saradnje između akademske zajednice i privrede, ostvarenu kroz realizaciju 14 odobrenih grantova. Prema njegovim riječima, realizacija ovih projekata, čija suština odslikava jedan od tri glavna cilja Strategije naučno-istraživačke djelatnosti Crne Gore, doprinosi i procesu komercijalizacije istraživanja, jačanju konkurentnosti domaće ekonomije, te podizanju životnog standarda stanovništva. Takodje, kako je istakao, predstavlja i odličan osnov za nastavak saradnje između Crne Gore i Evropske unije u okviru nove IPA finansijske perspektive.

Petrušić je takođe iskazao zahvalnost Evropksoj komisiji i Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori na dosadašnjoj podršci i saradnji, koja je valorizovana i kroz realizaciju Okvirnog ugovora za jačanje nacionalnog učešća u Horizont-u 2020, što je, kako je kazao, odlična investicija za buduće aktivnosti crnogorske istraživačke zajednice u novom Okvirnom programu (FP9).

Nakon konferencije za medije, održan je i sajam projekata na kome su 23 izlagača predstavila javnosti svoje projektne aktivnosti.
Ukupna raspoloživa sredstva za Operativni program „Razvoj ljudskih resursa“ 2012-2013 iznose 5.803.344 eura, od čega su 4.932.839 eura sredstva EU (IPA), dok se 870.505 eura finansira iz državnog budžeta Crne Gore.

U okviru Operativnog programa je u završnoj fazi realizacija 40 projekata iz oblasti tržišta rada, obrazovanja, nauke i socijalne inkluzije sa ciljem osposobljavanja i zapošljavanja ranjivih grupa na tržištu rada (mladi, žene, dugoročno nezaposleni, lica sa invaliditetom i pripadnici RE populacije), razmjene znanja i unapređenja saradnje između akademske i biznis zajednice, malih i srednjih preduzeća i nevladinih organizacija, kao i modernizacije obrazovnih programa uz nabavku opreme za srednje stručne škole u Crnoj Gori.

Projekat su organizovali Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo nauke i Ministarstvo finansija, kao institucije koje čine Operativnu strukturu za Pomenuti program je dio IV komponente Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u Crnoj Gori.