Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Отворена радионица о паметној специјализацији, у заједничкој организацији Министарства науке и ЈРЦ-а

Отворена радионица о паметној специјализацији, у заједничкој организацији Министарства науке и ЈРЦ-а
Датум објаве: 05.02.2019 13:21 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу Видео Видео


Министарство науке  Министарство науке 


Презентације можете преузети овдје:

Министрy оф Сциенце


“Пред Западним Балканом је изазован пут, али чврсто вјерујем да можемо спровести ефикасну транзицију према економији заснованој на знању и иновацијама, тим прије што је у прошлости овај регион имао интензиван технолошки развој и остварио значајан научни допринос на европском нивоу”, казала је министарка науке, др Сања Дамјановић, на отварању данашње прве радионице на Западном Балкану на тему паметне специјализације, у заједничкој организацији Министарства науке Црне Горе и Удруженог истраживачког центра Европске комисије (ЈРЦ).

У раду учествује и замјеница генералног директора ЈРЦ-а, г-ђа Чарлина Вичева, као и еминентни стручњаци из више од 15 земаља Западног Балкана и Европе.

Министарство науке  Министарство науке 

Министарка Дамјановић је нагласила да је радионица изузетна, јер ц́е први пут у овом дијелу Европе - Западном Балкану, шира публика имати прилику да чује од колега из Брисела и стручњака из земаља чланица ЕУ о важним аспектима процеса паметне специјализације.

“Црна Гора је препознала важност паметне специјализације за будуц́и развој заснован на знању, технологији и иновацијама, улазец́и у нови и изазовни процес почетком 2017. године, у сарадњи са неколико министарстава Владе, али под сталним вођством и уз снажну подршку ЈРЦ-а. Овај период за Црну Гору је био посебан, јер је покренута интензивна сарадња између различитих актера, приватног, академског, цивилног и јавног сектора. Та сарадња је била пресудна и обезбиједила је основну покретачку снагу за ефикасан развој С3 стратегије, нарочито њеног посебног дијела - процеса ЕДП.

Министарство науке  Министарство науке 

Више од 300 људи је било укључено у процес ЕДП-а, а 50 одсто њих је било из приватног сектора. Поред подршке коју је пружио ЈРЦ, сарадња међу заинтересованим странама је заиста била кључни фактор успјеха за Црну Гору, која је била прилично брза у процесу С3, идентификујуц́и стратешке приоритетне области, укључујуц́и и њихове водец́е пројекте”, казала је Дамјановић.

“Свјесни смо изазова у спровођењу стратегије С3, тако да сам увјерена да ц́е ова радионица бити корисна за све земље Западног Балкана и да ц́емо данас добити посебне смјернице на основу искустава земаља ЕУ, укључујуц́и и јасну слику о томе који се су начини управљања показали као најуспјешнији. Такође смо свјесни да је трансрегионална сарадња у области истраживања и иновација суштински елемент паметне специјализације и да морамо ставити акценат на сарадњу и на регионалном и на нивоу ЕУ, како бисмо повец́али улагања у приоритетне области, користец́и ефикасно постојец́е финансијске инструменте”, рекла је она.

Министарка Дамјановић је изразила захвалност цијелом тиму Удруженог истраживачког центра Европске комисије, за континуирану методолошку подршку, стручност, савјете и отварање могуц́ности за умрежавање, организовањем или заједничком организацијом бројних радионица и семинара о паметној специјализацији.

Такође је захвалила партнерима из Делегације ЕУ у Црној Гори на њиховој континуираној подршци у обезбјеђењу средстава за истраживачке и иновативне активности.

Министарство науке  Министарство науке 

Г-ђа Вичева је нагласила да су резултати које Црна Гора постиже у процесу израде и унапређења Стратегије паметне специјализације видљиви.

Она је похвалила напоре Црне Горе у циљу транформације економије засноване на науци и истраживањима, уз оцјену да је то такође важно и у смислу интеграција државе у процесе Европске уније.

Шеф Делегације Европске уније у Црној Гори, Аиво Орав, истакао је да су наука и иновације веома важан сегмент европских интеграција, као и да је Европска комисија спремна да Црној Гори у том дијелу пружи сву могућу подршку.

О Стратегији паметне специјализације Црне Горе говорили су директор Директората за научноистраживачку дјелатност у Министарству науке, др Дарко Петрушић, и чланица тима за израду С3, др Нина Радуловић.

Дио радионице предвиђен за дискусије почео је панелом о размјени искуства и повратним информацијама од ЈРЦ-а, држава чланица и експерата на приоритетне области паметне специјализације Црне Горе, а биће настављен разговором на тему “Потенцијал сарадње за паметну специјализацију на Западном Балкану и шире” и округлим столом “Како иницирати и његовати транснационалну сарадњу за паметну специјализацију”.

У послијеподневном раду, министарка Дамјановић ће представити пројекат Међународни Институт за одрживе технологије на подручју Југоисточне Европе (СЕЕИИСТ), након чега ће говорити и о управљању стратегијом паметне специјализације и кључним факторима успјеха.


Финални извјештај радионице можете преузети овдје: Репорт_1ст-WБ-Wорксхоп_Цооператион фор Смарт Специалисатион_ФИНАЛ.пдф