Manja slova Veća slova RSS
>

Otvorena radionica o pametnoj specijalizaciji, u zajedničkoj organizaciji Ministarstva nauke i JRC-a

Otvorena radionica o pametnoj specijalizaciji, u zajedničkoj organizaciji Ministarstva nauke i JRC-a
Datum objave: 05.02.2019 13:21 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu Video Video


Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke 


Prezentacije možete preuzeti ovdje:

Ministry of Science


“Pred Zapadnim Balkanom je izazovan put, ali čvrsto vjerujem da možemo sprovesti efikasnu tranziciju prema ekonomiji zasnovanoj na znanju i inovacijama, tim prije što je u prošlosti ovaj region imao intenzivan tehnološki razvoj i ostvario značajan naučni doprinos na evropskom nivou”, kazala je ministarka nauke, dr Sanja Damjanović, na otvaranju današnje prve radionice na Zapadnom Balkanu na temu pametne specijalizacije, u zajedničkoj organizaciji Ministarstva nauke Crne Gore i Udruženog istraživačkog centra Evropske komisije (JRC).

U radu učestvuje i zamjenica generalnog direktora JRC-a, g-đa Čarlina Vičeva, kao i eminentni stručnjaci iz više od 15 zemalja Zapadnog Balkana i Evrope.

Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke 

Ministarka Damjanović je naglasila da je radionica izuzetna, jer će prvi put u ovom dijelu Evrope - Zapadnom Balkanu, šira publika imati priliku da čuje od kolega iz Brisela i stručnjaka iz zemalja članica EU o važnim aspektima procesa pametne specijalizacije.

“Crna Gora je prepoznala važnost pametne specijalizacije za budući razvoj zasnovan na znanju, tehnologiji i inovacijama, ulazeći u novi i izazovni proces početkom 2017. godine, u saradnji sa nekoliko ministarstava Vlade, ali pod stalnim vođstvom i uz snažnu podršku JRC-a. Ovaj period za Crnu Goru je bio poseban, jer je pokrenuta intenzivna saradnja između različitih aktera, privatnog, akademskog, civilnog i javnog sektora. Ta saradnja je bila presudna i obezbijedila je osnovnu pokretačku snagu za efikasan razvoj S3 strategije, naročito njenog posebnog dijela - procesa EDP.

Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke 

Više od 300 ljudi je bilo uključeno u proces EDP-a, a 50 odsto njih je bilo iz privatnog sektora. Pored podrške koju je pružio JRC, saradnja među zainteresovanim stranama je zaista bila ključni faktor uspjeha za Crnu Goru, koja je bila prilično brza u procesu S3, identifikujući strateške prioritetne oblasti, uključujući i njihove vodeće projekte”, kazala je Damjanović.

“Svjesni smo izazova u sprovođenju strategije S3, tako da sam uvjerena da će ova radionica biti korisna za sve zemlje Zapadnog Balkana i da ćemo danas dobiti posebne smjernice na osnovu iskustava zemalja EU, uključujući i jasnu sliku o tome koji se su načini upravljanja pokazali kao najuspješniji. Takođe smo svjesni da je transregionalna saradnja u oblasti istraživanja i inovacija suštinski element pametne specijalizacije i da moramo staviti akcenat na saradnju i na regionalnom i na nivou EU, kako bismo povećali ulaganja u prioritetne oblasti, koristeći efikasno postojeće finansijske instrumente”, rekla je ona.

Ministarka Damjanović je izrazila zahvalnost cijelom timu Udruženog istraživačkog centra Evropske komisije, za kontinuiranu metodološku podršku, stručnost, savjete i otvaranje mogućnosti za umrežavanje, organizovanjem ili zajedničkom organizacijom brojnih radionica i seminara o pametnoj specijalizaciji.

Takođe je zahvalila partnerima iz Delegacije EU u Crnoj Gori na njihovoj kontinuiranoj podršci u obezbjeđenju sredstava za istraživačke i inovativne aktivnosti.

Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke 

G-đa Vičeva je naglasila da su rezultati koje Crna Gora postiže u procesu izrade i unapređenja Strategije pametne specijalizacije vidljivi.

Ona je pohvalila napore Crne Gore u cilju tranformacije ekonomije zasnovane na nauci i istraživanjima, uz ocjenu da je to takođe važno i u smislu integracija države u procese Evropske unije.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav, istakao je da su nauka i inovacije veoma važan segment evropskih integracija, kao i da je Evropska komisija spremna da Crnoj Gori u tom dijelu pruži svu moguću podršku.

O Strategiji pametne specijalizacije Crne Gore govorili su direktor Direktorata za naučnoistraživačku djelatnost u Ministarstvu nauke, dr Darko Petrušić, i članica tima za izradu S3, dr Nina Radulović.

Dio radionice predviđen za diskusije počeo je panelom o razmjeni iskustva i povratnim informacijama od JRC-a, država članica i eksperata na prioritetne oblasti pametne specijalizacije Crne Gore, a biće nastavljen razgovorom na temu “Potencijal saradnje za pametnu specijalizaciju na Zapadnom Balkanu i šire” i okruglim stolom “Kako inicirati i njegovati transnacionalnu saradnju za pametnu specijalizaciju”.

U poslijepodnevnom radu, ministarka Damjanović će predstaviti projekat Međunarodni Institut za održive tehnologije na području Jugoistočne Evrope (SEEIIST), nakon čega će govoriti i o upravljanju strategijom pametne specijalizacije i ključnim faktorima uspjeha.


Finalni izvještaj radionice možete preuzeti ovdje: Report_1st-WB-Workshop_Cooperation for Smart Specialisation_FINAL.pdf