Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Нови Конкурс за додјелу атрактивних стипендија за докторска истраживања

Нови Конкурс за додјелу атрактивних стипендија за докторска истраживања
Датум објаве: 24.04.2019 12:06 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарство науке, другу годину за редом, објављује Конкурс за додјелу атрактивних стипендија за докторска истраживања на универзитетима у Црној Гори у 2019/2020. години.

Циљеви Конкурса су: јачање људских ресурса за истраживање, иновације и конкурентност, повећање броја младих истраживача на универзитетима у Црној Гори и размјена знања између академског и привредног сектора, као и интернационализација истраживачког рада.

Докторанди кроз овај програм стипендирања треба да постигну значајне резултате, имају интензивну сарадњу са истраживачким тимом, ојачају везе истраживачког тима са међународним партнерима или партнерима у привреди путем мобилности и ојачају капацитете како би могли да припремају апликације за ЕУ фондове за истраживање и иновације.

Конкурс је упућен прије свега младим људима, који желе даље да усмјеравају своју каријеру ка научноистраживачкој дјелатности или да знања потребна у привреди унаприједе на највишем нивоу кроз примијењена докторска истраживања и мобилност у развијене установе у иностранству од најмање 3 мјесеца за вријеме трајања стипендије. Мобилност у току стипендије је могућа и у привредна друштва у иностранству или у Црној Гори.

Министарство науке планира да континуирано расписује овакав позив, чиме би се за 3 године постигао број од око 50 младих истраживача, докторанада, који би се усавршавали на универзитетима кроз овај програм.

Стипендија обухвата мјесечне личне трошкове докторанда у износу од 700 € на мјесечном нивоу и трошкове истраживања до 10.000 € на годишњем нивоу за истраживања и мобилност, док су стипендисти ослобођени плаћања школарине за вријеме трајања стипендије.

Начин пријављивања се одвија у двије фазе:

Прва фаза је обавезна регистрација интересовања за стипендију на порталу ,,Научна мрежа“ Министарства науке од дана објављивања Конкурса до 10. јуна 2019. године.

Заинтересовани кандидати – докторанди и ментори морају бити регистровани на порталу ,,Научна мрежа“ у предвиђеном року како би се могли пријавити у другој фази.

Друга фаза пријаве је подношење пријаве на адресу Министарства науке до 25. јуна 2019. године до 14:00 часова.


Текст Конкурса можете преузети ОВДЈЕ

Пријавни образац можете преузети ОВДЈЕ
Финансијски план стипендије можете преузети ОВДЈЕ