Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Заев-Дамјановић: Подршка и заједнички рад на СЕЕИИСТ пројекту

Заев-Дамјановић: Подршка и заједнички рад на СЕЕИИСТ пројекту
Датум објаве: 15.05.2019 14:43 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарство науке  Министарство науке 

Министарка науке, др Сања Дамјановић, у функцији предсједавајуће Управним одбором СЕЕИИСТ пројекта, данас се сусрела са премијером Републике Македоније, г-дином Зораном Заевом. Министарка Дамјановић је позвала премијера Сјеверне Македоније да подржи СЕЕИИСТ пројекат потписивањем Меморандума о оквиру сарадње, а чији нацрт су припремили чланови СЕЕИИСТ Управног одбора. Овај меморандум је међународно-правно усклађен са представницима министарстава вањских послова региона почетком марта ове године у Подгорици.

Премијер Заев потврдио је пуну подршку Републике Сјеверне Македоније СЕЕИИСТ пројекту, те спремност за потписивање Меморандума.

Крупни међународни инфраструктурни пројекат за одрживе технологије, СЕЕИИСТ, улази у сљедећу фазу захваљујући првој финансијској подршци Европске комисије, као и отвореној подршци реномираних институција ЦЕРНа у Женеви и ГСИ-а у Дармштадту. Уз чврсту експертску подршку престижних институција СЕЕИИСТ пројекат не може бити неуспјешан. Захваљујући овој подршци дизајн СЕЕИИСТ-а ће бити базиран на напреднијој технологији у односу на постојеће ‘Хадронске канцер терапије помоћу протона и тежих јона’, а којих има само 12 у свијету. Међутим, да би СЕЕИИСТ пројекат био реализован управо у региону Југоисточне Европе, потребна је чврста политичка посвећеност цијелог региона.

Министарство науке  Министарство науке

Претходног дана, Министарка је представила СЕЕИИСТ пројекат у Академији наука и умјетности Сјеверне Македоније (МАНУ) у оквиру манифестације ‘Дани ЦЕРН-а у Сјеверној Македонији’. Министарка је указала на значај СЕЕИИСТ пројекта за унапређење сарадње у области истраживања, иновација и технолошког развоја у Региону, као и лијечења наших пацијената обољелих од канцера најсавременијом методом. Посебно је истакла улогу ЦЕРН-а као једног од домаћина Фазе израде Студије дизајна за СЕЕИИСТ пројекат. Говорници на семинару били су и представници ЦЕРН-а: проф. др Цхристопх Сцхаефер, проф. др Лудwик Добрзyнски и проф. др Даниел Денегри.

Министарство науке  Министарство науке

Министарка науке борави у Сјеверној Македонији на позив чланова СЕЕИИСТ Управног одбора, проф. др Петра Атанасова, помоћника министра за образовање и науку Републике Сјеверне Македоније и проф. др Мимозе Ристове са Природно-математичког факултета Универзитета „Св. Кирил и Методије“.

Министарство науке