Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Министарка Дамјановић на радном доручку са амбасадорима

Министарка Дамјановић на радном доручку са амбасадорима
Датум објаве: 11.06.2019 14:06 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарство науке  Министарство науке
Министарка науке, др Сања Дамјановић, данас је у Вили Горица представила тренутни статус регионалног пројекта успостављања Међународног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе (СЕЕИИСТ), као и предстојеће кораке који су кључни за даљи развој пројекта. Радном доручку су присуствовали амбасадори и њихови представници потенцијалних потписница Меморандума о оквиру сарадње за СЕЕИИСТ и из држава чланица Берлинског процеса.

Министарство науке  Министарство науке
Министарка Дамјановић упознала је амбасадоре да пројекат сада улази у сљедећу фазу реализације, тзв. Фазу израде Студије дизајна (‘Десигн Студy Пхасе’), захваљујући првој финансијској подршци од стране Директората за истраживања и иновације Европске комисије (ДГ РТД). Такође, указала је да, када је у питању научно-технички аспект, СЕЕИИСТ Пројекат је у сигурним рукама, јер су реномиране међународне институције, ЦЕРН у Женеви (хттпс://хоме.церн) и ГСИ-ФАИР у Дармштадту (хттпс://фаир-центер.еу), дали јаку подршку тако што су понудили да се управо ова важна фаза пројекта реализује у овим институцијама, а до одређивања локације. Међутим, да ли ће СЕЕИИСТ Пројекат, који ће бити и технолошки напреднији у односу на постојеће машине у свијету, бити успостављен у овом региону зависи искључиво од политичке посвећености и подршке Региона, али и подршке Европске комисије, као и генерално држава чланица ЕУ.
Министарство науке  Министарство науке
Министарство науке  Министарство науке
У том смислу, Управни одбор СЕЕИИСТ пројекта припремио је Нацрт Меморандума о оквиру сарадње, који је уз учешће представника министарстава вањских послова хармонизован на Радном састанку одржаном почетком марта 2019. године у Подгорици. Приједлог је да се навадени Меморандум потпише на нивоу премијера, а постоји иницијатива да потписивање буде уприличено током Самита Берлинског процеса, који ће бити одржан 4-5 јула 2019. године у Познању, Пољској.
Министарство науке  Министарство науке
Дамјановић је искористила прилику да све присутне позове да присуствују СЕЕИИСТ догађају на високом нивоу, поводом почетка Фазе Студије дизајна. СЕЕИИСТ Управни одбор се усагласио да овај догадја буде организован 18. септембра 2019. године у Црној Гори. Догађај ће својим присуством увеличати и Европски комесар за науку и иновације, г-дин Карлос Моедас. Детаљније информације о овом догадјају достипне су на сљедећој веб старници: хттпс://индицо.церн.цх/евент/807172
Министарство науке  Министарство науке