Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Одржана обука о статистици иновација

Одржана обука о статистици иновација
Датум објаве: 11.07.2019 15:52 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарство науке 
У периоду 9-11. јул у Подгорици је одржана обука о статистици иновација, у организацији Министарства науке и Монстата, као дио Споразума о сарадњи двије институције на унапређењу ове статистике.

Предавач је био др Нордин Ес Садки, са универзитета УНУ-МЕРИТ у Мастрихту, Холандија, експерт који је укључен у развој инструмената и метода за статистику иновација при Еуростату.
Током обуке прошло се кроз кључне дефиниције иновација из новог методолошког приручника ОЕЦД-а „Осло Мануал - 2018“, а рађено је и когнитивно тестирање упитника који је развио Монстат, на неколико предузећа из Црне Горе у циљу постизања јасноће и прегледности упитника. Нови Осло приручник је донио значајније промјене у дефиницијама иновација, али такође проширио опсег истраживања тако да се сада односи не само на иновације у фирмама већ и на испитивање иновационог капацитета, у случају фирми које још увијек не иновирају али имају капацитет за то. Упитник о иновацијама упућује се случајно изабраном, стратификованом узорку предузећа у свакој земљи широм Европе и других ОЕЦД земаља. На методолошки усаглашен начин у статистичком истраживању о иновацијама учествује преко 250.000 предузећа широм Европе.

У Црној Гори ће ове године бити спроведено пилот статистичко истраживање о иновацијама, а у узорку се налази скоро 900 предузећа из различитих сектора. Резултати статистике иновација треба да укажу доносиоцима политика на статус иновационе активности у земљи, њену позицију у односу на друге земље, развој активности у држави кроз вријеме исл. Доступност података биће значајна и за истраживаче у области економије, као и за сама иновативна предузећа. Рад на статистици иновација предуслов је за обезбјеђење неколико кључних индикатора за тзв. Табелу успјешности у иновацијама (Инноватион Сцоребоард), коју производи Европска комисија а којом се прате кључни индикатори развоја у ЕУ.

У обуци су учествовали запослени у Монстату, Министарству науке, као и анкетари.