Manja slova Veća slova RSS
>

Održana obuka o statistici inovacija

Održana obuka o statistici inovacija
Datum objave: 11.07.2019 15:52 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo nauke 
U periodu 9-11. jul u Podgorici je održana obuka o statistici inovacija, u organizaciji Ministarstva nauke i Monstata, kao dio Sporazuma o saradnji dvije institucije na unapređenju ove statistike.

Predavač je bio dr Nordin Es Sadki, sa univerziteta UNU-MERIT u Mastrihtu, Holandija, ekspert koji je uključen u razvoj instrumenata i metoda za statistiku inovacija pri Eurostatu.
Tokom obuke prošlo se kroz ključne definicije inovacija iz novog metodološkog priručnika OECD-a „Oslo Manual - 2018“, a rađeno je i kognitivno testiranje upitnika koji je razvio Monstat, na nekoliko preduzeća iz Crne Gore u cilju postizanja jasnoće i preglednosti upitnika. Novi Oslo priručnik je donio značajnije promjene u definicijama inovacija, ali takođe proširio opseg istraživanja tako da se sada odnosi ne samo na inovacije u firmama već i na ispitivanje inovacionog kapaciteta, u slučaju firmi koje još uvijek ne inoviraju ali imaju kapacitet za to. Upitnik o inovacijama upućuje se slučajno izabranom, stratifikovanom uzorku preduzeća u svakoj zemlji širom Evrope i drugih OECD zemalja. Na metodološki usaglašen način u statističkom istraživanju o inovacijama učestvuje preko 250.000 preduzeća širom Evrope.

U Crnoj Gori će ove godine biti sprovedeno pilot statističko istraživanje o inovacijama, a u uzorku se nalazi skoro 900 preduzeća iz različitih sektora. Rezultati statistike inovacija treba da ukažu donosiocima politika na status inovacione aktivnosti u zemlji, njenu poziciju u odnosu na druge zemlje, razvoj aktivnosti u državi kroz vrijeme isl. Dostupnost podataka biće značajna i za istraživače u oblasti ekonomije, kao i za sama inovativna preduzeća. Rad na statistici inovacija preduslov je za obezbjeđenje nekoliko ključnih indikatora za tzv. Tabelu uspješnosti u inovacijama (Innovation Scoreboard), koju proizvodi Evropska komisija a kojom se prate ključni indikatori razvoja u EU.

U obuci su učestvovali zaposleni u Monstatu, Ministarstvu nauke, kao i anketari.