Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Министарка Дамјановић: Потреба за успостављање центара Европског института за иновације и технологије (ЕИТ-а) у земљама Западног Балкана

Министарка Дамјановић: Потреба за успостављање центара Европског института за иновације и технологије (ЕИТ-а) у земљама Западног Балкана
Датум објаве: 15.10.2019 19:24 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарка Дамјановић учествовала је данас у Будимпешти у главној панел дискусији конференције ИННОВЕИТ коју сваке године организује Европски институт за иновације и технологије (ЕИТ) али и додијелила годишње награде за иновације у једној од категорија.
   
Министарство науке

Иновациони модел ЕИТ је креиран да ефикасно трансформише европски иновациони амбијент на начин што рјешава тржишне и системске недостатке доводећи у контакт све актере, без обзира на које дисциплине и секторе се односе, из области иновација да раде заједно. Кроз наредни ЕУ програм (Хоризонт Европа за период 2021-2027) овај институт ће имати повећан буџет а један од његових фокуса ће бити ширење регионалног утицаја, укључујући земље Западног Балкана.

Министарство науке

У панел дикусији о образовању и регионалној димензији као основним стубовима будућности овог јединственог института, министарка Дамјановић је рекла да је ЕИТ снажан покретач иновација у Европи и да је видљив гдје год постоје његове заједнице. “Наши млади људи, представници бизнис сектора као и стартапови учествовали су у ЕИТ школама, такмичењима и манифестацијама и то је значајно утицало на њихов начин размишљања и рада” оцијенила је Дамјановић и изразила наду да ће Генерални директорат Европске комисије за сусједство и преговоре о проширењу (ДГ НЕАР) наћи начина да подржи развој иновацијских центара овог института у земљама западног Балкана. Осврћући се на дугогодишње искуство истраживача и изванредну сарадњу са ЦЕРНом, министарка је истакла да су управо ЕИТ као умрежени институт односно ЦЕРН као инфраструктура примјери како предузетништво и академска заједница могу радити заједно и ширити културу иновација и предузетништва.

“Узбудљиво је видјети како напредак у областима роботике, хемије и науке о храни, енергетике и ИЦТ-а, науке о подацима и вештачке интелигенције, машинског инжењеринга, доприноси значајним иновацијама које су номиновани иноватори развијали у категорији ЕИТ Вентуре Аwард” казала је Дамјановић приликом додјељивања награда и нагласила да долази из мале земље на западном Балкану, која је тек почела да примјењује иновацијске политике и развија и повезује свој иновациони екосистем и да је за нашу земљу велика инспирација видјети како функционишу и мијењају друштво на боље Заједнице знања и иновација (ЗЗИ) овог института. Она је честитала и иноваторима у другим категоријама али и заједницама ЕИТ-а које кроз подршку таквим иноваторима чине Европу правом иновацијском унијом. 

ЕИТ Вентуре аwард је припала финалисти чији тим развија јединствену технологију која конвертује енергију таласа на ефикасан и одржив начин.

   
МИНИСТАРСТВО НАУКЕ