Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Резултати Конкурса - 750 000 еура за нових 17 докторанада

Резултати Конкурса - 750 000 еура за нових 17 докторанада
Датум објаве: 18.10.2019 12:44 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Прошле године Министарство науке први пут је објавило конкурс за атрактивне докторске стипендије и услове за истраживање када је конкурсом изабрано 19 кандидата и за њих су издвојена средства од око 750 000 еура. Ове године се тај број повећава на 36 јер смо новим конкурсом добили додатних 17 кандидата што значи да смо за двије године издвојили 1.5 милион еура за јачање људских ресурса и истраживачких капацитета. Ради се о једном од најљепших конкурса Министарства науке са условима једнако привлачним као и у развијеним земљама Европске уније.

Дакле, ове године Министарство науке је одобрило 17 стипендија за период до 3 године које подразумјевају мјесечну накнаду истраживачима у висини од 700 еура, бесплатну школарину на докторским студијама на универзитетима у Црној Гори, али и значајна средства за истраживања, чији је важан сегмент међународна или интерсекторска мобилност, у износу до 10.000 еура годишње.

Министарство науке 

Подсјетимо, Министарство науке је, 24. априла ове године, објавило други по реду Конкурс за додјелу стипендија за докторска истраживања на универзитетима у Црној Гори у 2019/2020. години, с роком за достављање пријава до 25. јуна 2019. године, на који су пристигле 33 пријаве. Након пријема пријава, извршена је административна провјера, након чега су пријаве кандидата које су прошле ову фазу, упућене на евалуацију од стране међународних евалуатора. На основу резултата евалуације, Министарство је припремило Ранг листу одобрених стипендија за докторска истраживања. На Ранг листи се налази 17 добитника стипендија од којих 13 стипендија из области: природно-математичких, техничко-технолошких, медицинских и пољопривредних наука, и 4 из области друштвених и хуманистичких наука.

Намјера Министарства науке је да и наредне године објави исти конкурс, како би се постигла критична маса од око 50 младих истраживача и крајњи циљ задржавање талената у Црној Гори.

Овдје можете преузети Ранг листу за финансирање стипендиста за докторска истраживања. ОВДЈЕ

Министарство науке