Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Црна Гора прва земља кандидат чија је национална С3 верификована и од стране ЕУ

Црна Гора прва земља кандидат чија је национална С3 верификована и од стране ЕУ
Датум објаве: 27.12.2019 12:58 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Црна Гора је прије пола године усвојила Стратегију паметне специјализације (С3) на националном нивоу, а крајем прошле недјеље за њу смо добили и зелено свијетло од стране Европске комисије. На овај начин смо постали и прва земља кандидат која је усвојила ову значајну Стратегију а која је и предуслов за будуће коришћење структурних фондова. Усвајање Стартегије паметне специјализације потврђује да је Црна Гора у стању да политике Европске уније спороводи на начин на који то раде чланице Европске уније.

Циљ ове стратегије је интегрисани приступ и фокусирано дјеловање у областима гдје Црна Гора има конкурентне предности  у европском контексту. Усмјеравањем науке, иновација и истраживања унапријеђујемо препознате стратешке приоритете: одрживу пољопривреду, енергију и здравствени туризам и на тај начин јачамо конкурентност и интернационализацију економије.

Ова Стратегија долази у право вријеме када и сама Европска комисија спаја секторске политике ЕУ са циљевима одрживог развоја Уједињених нација (УН). Како су на наши стратешки приоритети у линији са циљевима одрживог развоја Агенде УН2030, Стратегија паметне специјализације нам омогућава да значајно допринесемо ЕУ дијалогу као и да направимо нове крупне кораке на путу интеграције Црне Горе у ЕУ.

Више информација о С3 стратегији Црне Горе: хттп://www.мна.гов.ме/министарство/Стратегија_паметне_специјализације/

Од 15. јануара биће активна интерактивна платформа за имплементацију стратегије, на адреси: www.с3.ме