Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

ЈРЦ позив за отворен приступ Лабораторији за нанобиотехнологију

ЈРЦ позив за отворен приступ Лабораторији за нанобиотехнологију
Датум објаве: 30.01.2020 09:43 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Европска комисија је расписала позив за приступ Лабораторији за нанобиотехнологију Удруженог истраживачког центра (Јоинт ресеарцх Центре – ЈРЦ) у циљу Обуке и изградње капацитета кандидата из придружених земаља, међу којима је и Црна Гора.

Лабораторија за нанобиотехнологију опремљена је најсавременијом опремом за подстицање интердисциплинарних студија, уз посебан акценат на карактеризацији наноматеријала, здравствених производа које је омогућила нанотехнологија, микропластци, напредним материјалима и њиховој интеракцији са биолошким системима, као и детекцији, идентификацији и карактеризацији наноматеријала у сложеним матрицама.

Позив за обуку и изградњу капацитета у оквиру Програма за приступ истраживачкој инфраструктури ЈРЦ-а намијењен је појединцима који раде у академском сектору и истраживачким организацијама, као и појединцима из малих и средњих предузећа те генерално јавног и приватног сектора, а отворен је за кандидате из установа и организација из земаља повезаних са Оквирним програмом Х2020.

Обука у Лабораторији за нанобиотехнологије траје 5 дана, а односи се на:

• Мјерење наноматеријала коришц́ењем најсавременијих метода као што су динамичко распршивање свјетлости, седиментација дисковном центрифугом, асиметрично и седиментационо фракционисање протока у пољу са различитим детекторима и аналитичком ултра центрифугом.
• Увод у најчешће коришћене ин витро тестове за проучавање интеракције наноматеријал-ћелија и наглашавање замки насталих током развоја теста због специфичне природе наноматеријала (ин витро дозиметрија, интеракција наноматеријала са ц́елијским реагенсима).
• Студије биомолекуларних интеракција уз помоц́ резонанције површинског плазмона и кварцних техника микробаланса.
• Раманова спектроскопија, елипсометрија, електронска микроскопија и увод у хемијске анализе коришц́ењем КСПС и/или ТоФ-СИМС.

ЈРЦ покрива путне трошкове и трошкове дневница корисника током трајања посјете лабораторији.

Током припреме пријава кандидатима се препоручује да се обрате Лабораторији за нанобиотехнологију путем мејла ЈРЦ-ОПЕН-НАНОБИОТЕЦХ@ец.еуропа.еу

Рок за подношење пријава је 16.03.2020. године.

Више информација о овом позиву можете погледати ОВДЈЕ.