Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Усвојен Програм остваривања принципа „Отворена наука“ у Црној Гори с Акционим планом (2020-2022)

Усвојен Програм остваривања принципа „Отворена наука“ у Црној Гори с Акционим планом (2020-2022)
Датум објаве: 28.07.2020 09:50 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


На сједници одржаној 25. јуна 2020. године, Влада Црне Горе је усвојила Програм остваривања принципа „Отворена наука“ у Црној Гори с Акционим планом (2020-2022).

Програм се ослања на више националних стратешких докумената и представља прву фазу усаглашавања црногорског истраживачког екосистема са принципима Отворене науке у Европском истраживачком простору (ЕРА) у оквиру којег Отворена наука постаје подразумијевани начин рада за истраживаче, финансијере и остале актере, а све у циљу стварања повољног амбијента за јачање научноистраживачке дјелатности у Црној Гори.

Остваривање принципа Отворене науке заправо треба да допринесе већој искоришћености резултата добијених кроз научна истраживања, бољој повезаност науке и привреде, односно науке и друштва у цјелини, а самим тим и развоју нових истраживања за добробит цјелокупног друштва. Циљеви Отворене науке се притом реализују уз пуну заштиту етичких норми, ауторских права и права интелектуалне својине.

Као примарне компоненте Отворене науке у црногорском научноистраживачком окружењу, које је неопходно додатно развијати, препознати су отворени приступ публикацијама, отворени приступ истраживачким подацима, али и отворени приступ истраживачкој инфраструктури што је заправо кључни елемент за унапређење развоја истраживања и иновација те умрежавања са потенцијалним корисницима из академског, привредног, јавног и цивилног сектора.

С тим у вези, Програм предвиђа:

­» Обезбјеђивање отвореног приступа рецензираним научним радовима;
­ » Обезбјеђивање непосредног отвореног приступа националном академском издаваштву;
­ » Омогућавање отвореног приступа истраживачким подацима у складу с начелом „што је могуће отвореније, затворено колико је неопходно“;
­ » Подстицање припреме и подношења плана управљања подацима у оквиру истраживачког процеса;
­ » Обезбјеђивање доступности истраживачких инфраструктура (просторије, уређаји и дигитална инфраструктура) уколико је њихова набавка или успостављање финансирано јавним средствима, као и интероперабилности дигиталних инфраструктура са међународним дигиталним истраживачким инфраструктурама.
­ » Подизање свијести, јачање вјештина и спровођење обука у области Отворене науке за све црногорске актере у научном процесу.
­ » Препознавање практиковања Отворене науке приликом вредновања истраживања.

Реализација Програма остваривања принципа „Отворена наука“ у Црној Гори допринијеће остварењу визије Црне Горе усмјерене на што већу отвореност истраживачке дјелатности како би била у служби цјелокупног друштва, али и на нужност ефикасног и транспарентног трошења јавних средства усмјерена на финансирање истраживачких активности. Отворену науку стога не треба схватити само као начин отварања истраживачког процеса, већ и као инструмент за покретање иновација, јачање интегритета и инклузивности у истраживачком сектору, али и стварање боље повезаности и сарадње свих актера у оквиру научноистраживачког процеса.

Програм остваривања принципа „Отворена наука“ у Црној Гори с Акционим планом (2020-2022) можете преузети ОВДЈЕ.