Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Скупштина Црне Горе изгласала два реформска закона у области инвоација и технолошког развоја

Скупштина Црне Горе изгласала два реформска закона у области инвоација и технолошког развоја
Датум објаве: 31.07.2020 22:34 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Предлози Закона о иновационој дјелатности и Закона о подстицајним мјерама за развој истраживања и иновација утврђени су на Влади Црне Горе 23. јула, а усвојени по хитном поступку, као дио Трећег пакета мјера Владе Црне Горе, на Скупштини 30. јула 2020. године.

Ови закони представљају базичну мјеру за јачање ИТ привреде и функционисање националног иновативног екосистема и омогућавају широк спектар олакшица и подстицаја који једнако важе за домаће и за међународне компаније. На овај начин отварају се нове могућности за повећање иностраних инвестиција у Црној Гори и чине нашу земљу атрактивном дестинацијом за технолошко предузетништво и тестирање нових технологија.

Када су у питању олакшице и подстицаји нарочито истичемо ослобађање од пореза за стартапове до 5 година, умањење пореза и доприноса до 50% за запошљавање у иновативним дјелатностима, као и ослобађање пореза на добит од 100% за реинвестирање у иновативне пројекте и стартапове.

Очекивани ефекти новог законодавног оквира резултираће повећањем броја стартапова са извозним потенцијалом као и броја запослених у технолошком сектору али и знатно већим улагањем у иновативну привреду што даље води повећању конкурентности и раста економије и смањењу одлива талената.


Прилози: