Manja slova Veća slova RSS
>

Ministarka Damjanović na ESOF 2020

Ministarka Damjanović na ESOF 2020
Datum objave: 05.08.2020 14:53 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ovogodišnji panevropski sastanak posvećen istraživanju i inovacijama - ESOF 2020 - održava se od 2. do 6. septembra 2020. godine u Trstu.
Ministarstvo nauke
Na otvaranju će se prisutnima obratiti evropska komesarka za istraživanje Mariya Gabriel, ministar za univerzitetska i istraživačka pitanja Italije Gaetano Manfredi, ministarka nauke Crne Gore dr Sanja Damjanović i ministar za visoko obrazovanje Južne Afrike dr Emmanuel Nzimand.

Ministarka Damjanović će 4.septembra 2020. diskutovati na temu naučne diplomatije - u okviru sesije "Naučne infrastrukture za mir: od CERN-a do SESAME sinhrotrona i nove SEEIIST inicijative". Naučna diplomatija je sjajan koncept kojim se postiže da naučnici i u regionima zahvaćenim sukobima budu efikasni, na način što im je omogućeno mjesto za zajedničko istraživanje, uspostavljanje zajedničkog temelja za miran napredak. Istraživačka infrastruktura u ovakvim regionima dodatno može razviti prekogranične odnose, pružiti zajednički jezik naučnicima iz različitih regiona i ponuditi izazovne ciljeve koji mogu udružiti transnacionalnu podršku.


Ministarstvo nauke

Među brojnim prestižnim gostima i govornicima su i Alessio Figalli matematičar i dobitnik Feldsove medalje 2018, Elena Cattaneo doživotna senatorka poznata po svojim istraživanjima Huntington-ove bolesti i matičnim ćelijama, Fabiola Gianotti generalna direktorka CERN-a u Ženevi, Iain Mattaj direktor Human Technopole-a u Milanu, Alberto Mantovani imunolog i najcitiraniji istraživač međunarodne naučne literature, Gerald Haug nemački klimatolog, Roberto Cingolani fizičar i osnivač Italijanskog instituta za tehnologiju u Đenovi, Sheila Jasanoff profesor sa Harvarda i jedan od vodećih svetskih autoriteta o vezi između nauke i demokratije, Clive Cookson naučni urednik Financial Times-a i francuski matematičar i Jean-Pierre Bourguignon bivši predsednik Evropskog istraživačkog savjeta. Očekuje se i prisustvo američkog ekonomiste i stručnjaka za održivi razvoj i javnu zdravstvenu politiku i upravljanje Jeffrey Sachs, dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju 2001. Joseph Stiglitz, virologa Ilaria Capua i holandskog arhitekte i urbaniste Rem Koolhass-a.

EuroScience Open Forum
(ESOF) osnovan je 2004. godine od strane EuroScience, neprofitne organizacije istraživača u Evropi i predstavlja forum posvećen istraživanju i inovacijama koji se održava svake dvije godine. Na sastancima ESOF-a vodeći naučnici, istraživači, mladi istraživači, poslovni ljudi, preduzetnici i inovatori, kreatori politike, komunikatori nauke i tehnologije i šira javnost iz cijele Evrope razgovaraju o novim otkrićima i raspravljaju o smjeru u kojem idu istraživanja u svim oblastima nauke.