Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Најбоље што Црна Гора има – 50 престижних стипендија Министарства науке за докторска истраживања

Најбоље што Црна Гора има – 50 престижних стипендија Министарства науке за докторска истраживања
Датум објаве: 22.10.2020 14:32 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарка науке др Сања Дамјановић данас је уручила 15 престижних стипендија трећој генерацији докторанада који ће своје докторске студије реализовати на универзитетима у Црној Гори.

Министарство науке

„Изузетно сам срећна што сам данас овдје са вама, са нашим престижним стипендистима јер сте ви најбоље што Црна Гора има. Ни једно истраживање не може бити успјешно као оно иза којег стоје млади људи – докторанди“ казала је министарка Дамјановић и додала да је визија Министарства науке у претходне четири године била иновативна, креативна Црна Гора која је донијела изванредне резултате које је недавно потврдила и Европска комисија у годишњем извјештају о напретку Црне Горе.

Министарка је указала и на сјајне резултате које је Министарство постигло радећи заједно управо са младим људима, иновативном, истраживачком и бизнис заједницом. На првом мјесту то су револуционарни закони за подстицаје иновација и истраживања, затим улагање у окосницу иновативног екосистема – Научно-технолошки парк, као и да је подигнут ниво конкурентности на националном нивоу што је довело до тога да је Црна Гора данас конкурентна на најпрестижнијем европском оквирном програму – Хоризонт2020 са стопом успјешности изнад ЕУ просјека. Као најмања земља у региону подстакли смо и изградњу крупне истраживачке инфраструктуре – СЕЕИИСТ пројекта за регион од 40милиона становника.

„Желим да темеље које смо изградили чувате и надоградите. Очекујем од вас да гдје год вас каријера однесе размишљате на који начин можете да допринесете својој земљи и помогнете новим генерацијама које ће доћи иза вас. Немојте бити себични кад је у питању ваше знање, дијелите га са другима јер ако га дијелите оно ће постајати само веће и богатије. До краја мандата је остало још пар недеља али желим да знате да ћу ја као Сања Дамјановић увијек бити уз вас и несебично дијелити са вама све моје међународне контаке и сигурна сам да ће будућност бити мјесто нашег сусрета“ закључила је Дамјановић.

Министарство науке је, и ове године, спровело Конкурс за додјелу стипендија за докторска истраживања у Црној Гори, које се додјељују на период до 3 године и подразумијевају мјесечну накнаду истраживачима у висини од 700 еура, бесплатну школарину на докторским студијама на универзитетима у Црној Гори, али и значајна средства за истраживања, чији је важан сегмент међународна или интерсекторска мобилност, у износу до 10.000 еура годишње. Први пут овај Конкурс је објављен 2018. године, када је подржано 19 кандидата, у 2019. години се тај број повећава на 35 а са овогодишњих 15 кандидата постигли смо планирани циљ од 50 докторанада који ће допринијети развоју Црне Горе.

Списак овогодишњих стипендиста као и теме њихових докторских истраживања можете погледати ОВДЈЕ.

Говор министарке Дамјановић можете погледати ОВДЈЕ.