Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Објављен Конкурс за подршку приоритетне С3 области – ИТ сектора

Објављен Конкурс за подршку приоритетне С3 области – ИТ сектора
Датум објаве: 30.10.2020 11:27 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарство науке, по први пут, објављује Конкурс за подршку информационо-комуникационих технологија као једне од приоритетних области Стратегије паметне специјализације Црне Горе 2019-2024.

У циљу имплементације С3 стратегије и развоја иновативне привреде чији катализатор је ИТ сектор, овим конкурсом подстичемо креирање стратешког ИТ кластера.

ИТ сектор је мотор развоја привреде Црне Горе који ће оснажити наше традиционално јаке привредне гране али и креирати нову - ИТ привреду.

Конкурс ће допринијети имплементацији С3 у приоритету Информационо-комуникационих технологија. Уз добро успостављен функционалан иновациони екосистем, ИТ сектор ће постати окосница будућег развоја Црне Горе, са циљем да ИТ привреда постане снажна економска дјелатност која ће да креира водеће извозне производе државе Црне Горе. Снажна ИТ привреда ће додатно повећати конкурентност традиционално јаких привредних грана. Кроз сарадњу актера у ИТ заједници, у оквиру система цјеложивотног образовања, доћи ће до повећања броја запослених као и потребних вјештина за развој овог сектора, смањиће се одлив талената јер наше младе генерације су изложене дигиталном свијету. Јачање ИТ сектора допринијеће дигиталној трансформацији друштва, са дигитализацијом јавне управе која прати потребе грађана и привреде.

На Конкурс се може пријавити привредно друштво или невладина организација, коме је кластерска дјелатност у области информационих технологија основна дјелатност као и правно лице које је активно на пољу информационих технологија и које има план да у року од 6 мјесеци од добијања подршке успостави кластерску организацију у области информационих технологија.

Министарство науке ће суфинансирати програм за развој стратешког иновативног - ИТ кластера до 50% укупних трошкова програма, а највише у износу до 900.000 € током периода од три године. Активности које се подржавају Конкурсом су: успостављање и подршка организационом и административном јачању кластера, развој програма стручног усавршавања у циљу јачања људских капацитета у ИТ сектору и интернационализација и креирање партнерстава.

Рок за достављање пријава је 30. новембар 2020. године до 14.00 часа а предвиђени период почетка реализације програма је први квартал 2021. године.

“Тражену документацију је неопходно доставити и у електронском облику путем портала Научна мрежа хттпс://науцнамреза.ме/конкурси .”

Текст Конкурса можете преузети  ОВДЈЕ

Пријавни формулар можете преузети ОВДЈЕ

Буџет табелу можете преузети ОВДЈЕ

Формулар о подацима Носиоца програма и партнерима можете преузети ОВДЈЕ

Текст Конкурса на енглеском језику можете преузети ОВДЈЕ