Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Први хакатон посвећен климатским промјенама у Црној Гори “2020. није за бацање”: Пријави се за Цлиматхон Подгорица

Први хакатон посвећен климатским промјенама у Црној Гори “2020. није за бацање”: Пријави се за Цлиматхон Подгорица
Датум објаве: 05.11.2020 15:17 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


У обзир долазе едукативни програми, софтверска рјешења и било који нови производ или услуга, чијим би увођењем Подгорица постала чистији град, а који пријављени тимови желе да спроводе, било кроз предузеће или непрофитну организацију.

(Подгорица, 4. новембар 2020. године) – У Црној Гори се 28. и 29. новембра организује први Цлиматхон, свјетски познато еколошко такмичење посвећено климатским промјенама. У питању је 24-сатни хакатон, на којем учесници предлажу иновативна рјешења за проблеме у градским срединама, који се тичу климатске кризе. Први Цлиматхон у Црној Гори организује НВО „Гнијездо“, под покровитељством Делегације Европске уније у Црној Гори, а у сарадњи са Министарством науке, Програмом Уједињених нација за развој (УНДП), компанијом Теленор, Главним градом, Привредном комором Црне Горе, Ерсте банком и Фондацијом Петровић Његош.

Право да се пријаве имају сви заинтересовани између 15 и 45 година, који могу да формирају тимове до пет чланова. Један тим може аплицирати са једном идејом, а предност ће имати тимови са новим идејама и рјешењима која до сада нису пласирана и/или финансирана кроз остала такмичења. Рок за пријаву тимова је од 4. до 18. новембра. Потребно је да једна особа, испред свог тима, попуни формулар на сљедећем линку: хттпс://бит.лy/3јУМСЈw. Биће одабрано 10 тимова који ће добити прилику да се такмиче на првом Цлимахтону у Црној Гори.

„До краја године је остало мање од десет седмица, што је сасвим довољно времена да окупимо најбоље идеје за рјешавање проблема који се тичу отпада у Главном граду, припремимо их за рад и наградимо. Уколико волиш такмичења и желиш нешто да урадиш поводом овог изазова, пријави се за Цлиматхон Подгорица“, поручују из НВО „Гнијездо“.

До сада, Цлиматхон је био организован на шест континената, у 56 земаља и 145 градова. Покренуо га је 2015. године Цлимате КИЦ, еколошки огранак Европског института за иновације и технологију (ЕИТ), тијела Европске уније, како би омогућио представницима локалних институција и грађанима да се окупе на једном мјесту и заједнички предлажу рјешења за еколошке изазове са којима се њихова заједница суочава.

Делегација Европске уније у Црној Гори одлучила је да подржи овај јединствен догађај у Подгорици, јер је управо борба против климатских промјена један од основних приоритета ЕУ.

„Са посљедицама климатских промјена се сријећемо на глобалном, националном, али и локалном нивоу. Зато је обавеза свих нас да допринесемо борби против климатских промјена, а полазне тачке могу бити управо овакви догађаји. Драго нам је да се сада Цлиматхон организује и у Црној Гори и сигурни смо да ће он изњедрити много добрих идеја, које ће Главни град учинити још бољим и здравијим мјестом за живот“, поручили су из Делегације.


Награде од 1.000 до 3.000 еура

Како ће изгледати Цлиматхон Подгорица 28. и 29. новембра? Током 24 сата програма – по 12 сати за сваки дан догађаја – одабраних 10 тимова ће идеје са којима се пријаве развијати уз подршку искусних ментора и смјерница предавача који се већ вјешто сналазе у водама еколошког активизма, предузетништва и увођења иновација у заједницу. На крају догађаја, тимови ће презентовати своје идеје, а жири прогласити побједнике који ће освојити вриједне награде и то:

• Првопласирани тим: 3.000 еура;

• Другопласирани тим: 2.000 еура;

• Трећепласирани тим: 1.000 еура.

Какве идеје долазе у обзир? Тимови могу аплицирати са било којом идејом за производ или услугу, чијом примјеном би се у локалној заједници радило на:

• превенцији стварања отпада (тзв. “зеро-wасте” рјешењима);

• адекватнијем одлагању и/или третирању створеног отпада (нпр. адресирању проблема дивљих депонија или недовољне популарности рециклирања, итд)

• поновној употреби сировина претходно послатих на бацање (компостирању органског отпада, креативној рециклажи – тзв. апциклажи и слично);

• било којем проблему из спектра управљања отпадом (нпр. отпад од хране), са којим желите тимски да се ухватите у коштац!

У обзир долазе едукативни програми, софтверска рјешења и било који нови производ или услуга чијим би увођењем Подгорица постала чистији град, а који пријављени тимови желе да спроводе, било кроз предузеће или непрофитну организацију. Поред главног догађаја, резервисаног за посљедњи викенд у новембру, за 10 такмичарских тимова ће 21. новембра бити организована припремна обука. Поред новчаних награда, најбоља рјешења ће након завршеног такмичарског дијела добити подршку и менторство Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у даљем развијању и реализацији идеја.

Догађаји ће се одржати у “НЕСТ” мултифункционалном простору за цоwоркинг и конференције. Више информација о манифестацији можете наћи на Цлиматхон Подгорица Инстаграм страници, а за све додатно можете се обратити организаторима путем е-маил адресе: цлиматхон@мнест.ме.

Више информација о глобалним активностима ЕИТ Цлиматхон-а можете наћи овдје а више информација о Европском институту за иновације и технологију овдје.