Manja slova Veća slova RSS
>

Nagrada evropskih fondacija za odgovorno istraživanje i inovacije

Nagrada evropskih fondacija za odgovorno istraživanje i inovacije
Datum objave: 06.11.2015 09:04 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Grupa evropskih fondacija aktivnih na polju visokog obrazovanja i nauke raspisala je konkurs za prvu evropsku nagradu za odgovorno istraživanje i inovacije. Cilj ove inicijative je da se promovišu izuzetne prakse u nauci koje na najvišem nivou poštuju i unapređuju koncept odgovornog istraživanja i inovacija. Nagrada je nova i udružena inicijativa Fondacije Kralj Boduan (Belgija), „La Caixa“ fondacije (Španija), Fondacije Cariplo (Italija), Lundbek fondacije (Danska), Robert Boš Štiftung (Njemačka) i Naučnog foruma Evropske fondacije.

U današnjoj nauci i inovacijama sve veća pažnja poklanja se pitanju odgovornosti. Naučnici iz različitih disciplina sve su svjesniji uticaja koji njihov rad ima na društvo. Sve je veće interesovanje za promišljanje o načinima na koji odluke u nauci oblikuju društvo, životnu sredinu i našu budućnost. Istraživači sve češće planiraju svoje projekte tako da uključuju promišljanje i transparentnu debatu o uticaju njihovog rada. Takve metode i prakse, koje pokriva termin „Odgovorno istraživanje i inovacije“, omogućavaju istraživačima da doprinose razvoju inteligentnih, inkluzivnih i održivih društava.

Univerziteti, naučni centri, pojedinačni istraživači, konzorcijumi, organizacije civilnog društva i druge organizacije uključene u prakse odgovornog istraživanja i inovacija mogu da se prijave na konkurs za nagradu. Petnaest finalista će biti izabrano i žiri će ih posjetiti kako bi procijenio koncept, procese i uticaj njihovih projekata. Na kraju, troje najboljih će dobiti nagrade u iznosu od 20.000 €.

Rok za dostavljanje prijava je 7. Decembar 2015. godine. Tekst konkursa, kriterijumi za prijavljivanje, parametri za ocjenjivanje prijava i ostale informacije nalaze se na sajtu: http://www.rri-tools.eu/european-foundations-award-for-rri