Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Усклађивање науке са стварним потребама друштва – РРИ Тоолс

Усклађивање науке са стварним потребама друштва – РРИ Тоолс
Датум објаве: 11.03.2016 11:43 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Свакодневно се суочавамо са бројним изазовима попут климатских промјена, загађења животне средине, болести, али и неравномјерне потрошње природних ресурса, чијем рјешавању наука пружа велики допринос. Имајући то на уму, Европска комисија све више истиче концепт одговорног истраживања и иновација (РРИ – Респонсибле Ресеарцх анд Инноватион) како би подстакла и оснажила истраживачку дјелатност која одговара на изазове друштва, али је истовремено и одговорна ка друштву.

У оквиру пројекта РРИ Тоолс, алати за одговорно истраживање и иновације, који финансира Европска комисија, прикупљен је и развијен велики број примјера добрих пракси, алата и инструмената. Као финални производ настао је сет алатки (енгл. РРИ Тоолкит) – интернет платформа са великим бројем водича, упутстава и примјера из праксе, која има за циљ да свим заинтересованим странама помогне у реализацији идеје о одговорном истраживању и иновацијама. Сет алата доступан је од 7. марта 2016. на сљедећој адреси: хттп://www.рри-тоолс.еу.

Центар за промоцију науке из Београда, један од иницијалних партнера пројекта РРИ Тоолс, истовремено има и улогу регионалног координатора за Хрватску, Црну Гору, Албанију, Босну и Херцеговину, и Србију. Међу примјерима добрих пракси, нашла су се и два пројекта Центра: САТОРИ, усмјерен ка успостављању етичког оквира на нивоу Европе, као и ГендерСТЕ мреже, која се залаже за родну равноправност у науци. Пројекат ЕуроБиоАцт, који води тим научника са ријечког универзитета, уврштен је у сет алатки као инспиративна пракса у области процјене биоетичких стандарда.

Чему служи РРИ сет алата?

Основни циљ овог сета алатки је да помогне истраживачима, креаторима политика, привреди и индустрији, образовној заједници и организацијама цивилног друштва да ускладе процес истраживања и иновација са очекивањима и стварним потребама друштва.

Такође, сет алата нуди одговоре на питања која се тичу доступности података, родне равноправности у науци, етичности истраживања, научног образовања, управљања и учешћа јавности. Финална верзија сета алатки биће доступна у јулу 2016. године.

Више о РРИ сету алата: хттп://www.рри-тоолс.еу/абоут-рри

Шта чини РРИ сет алата?

Тренутно, РРИ сет алата чини 356 различитих примјера добрих пракси, које треба да послуже свим заинтересованим актерима као помоћ и подршка у осмишљавању и реализацији пројеката, као и даљем обучавању о концепту одговорног истраживања и иновација.

РРИ сет алата укључује:

• примјере добре праксе;
• упутства, водиче, каталоге и базе података различитих извора;
• додатна документа попут презентација, извјештаја, анализа и истраживања широм Европе;
• друге европске пројекте који су резултирали РРИ алатима и
• водич за само-рефлескију корисника (инструмент за преиспитивање сопствене праксе и смјернице за могуће унапређење)

Као допуна овим инструментима доступни су видео материјали и презентације за почетно упознавање са идејом, подручјем дјеловања и главним аспектима одговорног истраживања и иновација. РРИ сет алата је осмишљен тако да буде динамичан и отворен за цијелу заједницу.

Сет алата: примјери добре праксе

Три одабране локалне заједнице у Хрватској недавно су биле изложене еколошким пријетњама, попут мјеста Пломин и Бакар, или представљају изузетно вриједно и осјетљиво острвско подручје, попут Малог Лошиња. На основу теоријских основа и сазнања стечених током низа радионица, током пројекта ЕуроБиоАцт биће дефинисани биоетички стандарди, тј. скуп начела и мјера правилног односа људи према свом здрављу, животињама, биљкама и еко-систему у цјелини. Повеља „биоетичких стандарда” могла би утицати на подизање свијести локалне заједнице о очувању животне средине и на развијање конкретних смјерница за њен одржив развој.

Различити законски оквири који регулишу научна истраживања понекад се у великој мјери разликују, поготово између развијених и неразвијених земаља. Главни циљ међународног пројекта САТОРИ је успостављање глобалног оквира на нивоу Европе за оцјену етичких стандарда и процедура у научно-истраживачкој дјелатности, како различито постављени законски оквири не би довели до јављања неетичких пракси. Током четири године трајања пројекта, партнери ће настојати да створе заједничку платформу, која ће омогућити униформније и одговорније поступање у процесу истраживања.

ГендерСТЕ (Гендер Сциенце, Тецхнологy анд Енгинееринг) је европска мрежа креатора и креаторки политика, и истраживача и истраживачица окупљених око идеје равноправне заступљености жена у областима научног истраживања и иновација, као и бољој интеграцији и већем доприносу родних студија у овој области. Рад Мреже подржава и финансира ЦОСТ акција за међународну сарадњу истраживача и истраживачица, научника и научница, и других заинтересованих страна.

Да ли је РРИ платформа интерактивна?

РРИ сет алата је интерактивна платформа отворена за растућу европску заједницу корисника. Прикључивањем овој заједници корисници ће бити у могућности да учествују у дискусијама и добију помоћ и подршку од других чланова. Такође, моћи ће да допринесу развоју РРИ платформе својим алатима и другим релевантним материјалима: www.рри-тоолс.еу/регистратион

РРИ Тоолс мрежа центара

РРИ Тоолс чини 26 партнера, који путем 19 регионалних центара покривају чак 30 европских земаља. Листа партнера и регионалних партнерских организација доступна је путем следеће адресе: хттп://www.рри-тоолс.еу/wхо-wе-аре.

О РРИ Тоолс пројекту

РРИ Тоолс пројекат траје три године (2014-2016) и финансира га Европска комисија у оквиру Седмог оквирног програма (ФП7). Циљ пројекта је израда сета дигиталних ресурса – сета алата за одговорно истраживање и иновације - како би се даље користио и имплементирао концепт одговорног истраживања. Кроз сарадњу са свим заинтересованим странама, коначни циљ пројекта јесте успостављање ширег круга корисника у Европи, који ће осигурати употребу, развој и унапређење сета алатки.

Пројекат РРИ Тоолс реализује конзорцијум од 26 партнера, који покривају чак 30 земаља из Европског истраживачког простора. Координатор пројекта је "Ла Цаиxа" фондација из Шпаније.

Више информација: www.рри-тоолс.еу

Ступите у контакт са регионалним координатором и сазнајте више детаља о дешавањима у вашој земљи:

Ивана Хорват
Контакт за медије
Центар за промоцију науке
Београд, Република Србија
Емаил: ихорват@цпн.рс
Тел: + 381 11 24 00 260

Добривоје Лале Ерић
Регионални координатор
Центар за промоцију науке
Београд, Република Србија
Емаил : длериц@цпн.рс
Тел: + 381 11 24 00 260

Будите у току!

Како бисте били у току са актуелним дешавањима, пријавите се на РРИ Тоолс билтен: хттп://www.рри-тоолс.еу/регистер.

Пратите РРИ Тоолс путем друштвених мрежа:

• Фацебоок: хттп://www.фацебоок.цом/РРИ.Тоолс.Пројецт

• Тwиттер: хттп://тwиттер.цом/РРИТоолс

• ЛинкедИн: хттп://www.линкедин.цом/гроупс/РРИ-Тоолс-Фостеринг-РеспонсиблеРесеарцх-8111498