Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

У Колашину одржана радионица: Алатке за одговорно истраживање и иновације

У Колашину одржана радионица: Алатке за одговорно истраживање и иновације
Датум објаве: 01.06.2016 15:38 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Дводневна радионица на тему Одговорно остраживање и иновације и актуелни конкурс за пројекте у програму Хоризонт 2020 – Наука са друштвом и за друштво, одржана је 30. и 31. маја у Колашину, у организацији Министарства науке и Центра за промоцију науке из Београда.

На радионици је учествовало 35 представника научноистраживачких установа, значајних научних пројеката, државних установа из области научног образовања и цивилног сектора. Представници Центра за промоцију науке и ЕУ пројекта РРИ Тоолс којим се концепт Одговорног истраживања и иновација имплеметира широм ЕУ и земаља придружених програму Х2020, учесницима су приближили овај концепт и учинили да га, кроз плодну дискусију, преиспитивање и промишљање усвоје. Окупљени представници су закључили да имплементација Одговорног истраживања и иновација на различитим нивоима политика и управљања, осим што је неопходан услов за учешће у програму ЕУ за истраживање и иновације, потребна је и ради веће дјелотворности свих иницијатива на националном плану, њихове оправданости и одрживости.

Значајна пажња током радионице посвећена је питању комуникације научне заједнице, унутар ње саме, са образовном заједницом и ширим друштвом. Један од закључака био је да многи од изазова који постоје резултат су неосмишљене комуникације, непостојања дефинисаних канала и модела комуникације који би науку учинили боље позиционираном у друштву.

Учесници су се договорили да се формира неформална мрежа за Одговорно истраживање и иновације у Црној Гори, која ће наставити да ради на ширењу идеја и принципа Одговорног истраживања и иновација.

Више о пројекту РРИ Тоолс можете пронаћи на страници: www.рри-тоолс.еу

Презентацију о актуелном позиву из програма Х2020 – Наука са друштвом и за друштво можете преузети овдје.