Manja slova Veća slova RSS
>

Počinje implementacija projekta za podršku učešća u Horizontu 2020

Počinje implementacija projekta za podršku učešća u Horizontu 2020
Datum objave: 09.02.2017 15:51 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


U vezi sa početkom implementacije Okvirnog ugovora za jačanje nacionalnog učešća u EU Okvirnom programu za istraživanje i inovacije „Horizont 2020“ (2014-2020), dana 08. februara 2017. godine održan je prvi sastanak predstavnika Ministarstva nauke, Delegacije evropske unije i Ministarstva finansija-Generalnog direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći, sa vodećim ekspertom na projektu, Aleks Persi Smitom (Alex Percy-Smith). Na sastanku su definisane smjernice za realizaciju predstojećih aktivnosti na projektu, u skladu sa već definisanim ciljevima samog projekta.

Okvirni ugovor (Framework Contract-FWC) sadrži dvije komponente i to: razvoj postojećih projektnih ideja za oblast: zdravlje ljudi, informaciono-komunikacione tehnologije i poljoprivreda/bezbjednost hrane te opšte obuke za pripremu uspješnih projekata u Horizont-u 2020 (šest ciklusa obuka).

Ministarstvo nauke će, poziv za potencijalne aplikante, za prvu komponentu Projekta, objaviti početkom naredne sedmice, dok je objava poziva za drugu komponentu (opšte obuke) planirana za mart mjesec t.g.

Navedeni Okvirni ugovor se realizuje u okviru Programa predpristupne pomoći EU Crnoj Gori (IPA), kroz Operativni program „Razvoj ljudskih resursa“ 2012-2013, u ukupnoj vrijednosti od 299.000,00 EUR-a.