Manja slova Veća slova RSS
>

Završen prvi ciklus obuka za razvoj i implementaciju projektnih ideja u Horizont-u 2020

Završen prvi ciklus obuka za razvoj i implementaciju projektnih ideja u Horizont-u 2020
Datum objave: 31.03.2017 11:05 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke               

Ministarstvo nauke u saradnji sa Evropskom komisijom organizovalo je u periodu od 27-31. marta 2017. godine, prvi od šest ciklusa treninga za unapređenje nacionalnog učešća u EU Okvirnom programu za istraživanje i inovacije „Horizont 2020“ 2014-2020.

Petodnevnu obuku su pohađali predstavnici naučno-istraživačkih ustanova, malih i srednjih preduzeća, te javnog sektora i to: Zavoda za metrologiju, Centra za ekotoksikološka ispitivanja, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Centra izvrsnosti BIO ICT, Instituta za javno zdravlje i Ministarstva nauke, kao i HERIC Kancelarije.

Ministarstvo naukeObuka se sastojala od osam modula: struktura institucija koje apliciraju, menadžment projekta, struktura programa H2020, priprema projektnog prijedloga, proces pripreme, pisanje projetnih prijedloga, evaluacija projektnih prijedloga i proces realizacije projekta.

U toku obuke, koju su sproveli eksperti konsultantske firme IBF iz Brisela Alex Percy Smith i Birgit Kerstens, prisutni su imali priliku da se bliže upoznaju sa novim konceptom promocije ovog programa na nacionalnom nivou. Mrežu nacionalnih kontakt osoba za tematske oblasti je predstavila Branka Žižić, nacionalna koordinatorka za program “Horizont 2020”, a polaznici obuka su dobili više informacija o aktivnostima na realizaciji COST programa (EU program saradnje u oblasti nauke i tehnologije), koje je predstavila nacionalna kontakt osoba Milena Milonjić.

Učesnici su veoma zadovoljni obukama i prema njihovim riječima stekli su korisna znanja i vještine neophodne za apliciranje i pravilnu izradu projektnih ideja.

Obuka je realizovana u sklopu IPA IV Operativnog programa za razvoj ljudskih resursa 2012-2013. godina, kroz koji se i realizuje Okvirni ugovor „Jačanje nacionalnog učešća u Horizont-u 2020”.

Drugi ciklus obuka biće realizovan u periodu od 15-19 maja 2017.