Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Објављен трогодишњи Радни програм за Хоризонт 2020 – саопштење за медије Европске комисије

Објављен трогодишњи Радни програм за Хоризонт 2020 – саопштење за медије Европске комисије
Датум објаве: 27.10.2017 18:46 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Европска комисија је данас најавила на који начин ће потрошити 30 милијарди € из ЕУ програма за истраживања и иновације, Хоризонт 2020, у периоду 2018-2020. године, укључујући 2,7 милијарди € за покретање Европског савјета за иновације.

Хоризонт 2020, ЕУ програм за истраживања и иновације вриједан 77 милијарди €, подржава научну изврсност у Европи и допринио је пробојима у науци попут егзопланета и гравитационих таласа . Током наредне три године, Комисија ће тражити већи утицај њеног програма, фукусирајући се на мањи број тема али критичних за будућност, попут миграција, климатских промјена, чисте енергије и дигиталне економије. Хоризонт 2020 ће бити усмјеренији ка јачању радикалних иновација које ће креирати нова тржишта.

Карлос Моедаш, комесар за истраживања, науку и иновације, рекао је: “Вјештачка интелигенција, генетика, блоцкцхаин: наука је у средишту нових, радикалних иновација данас. Европа је лидер у науци и технологији и играће водећу улогу у подстицању иновација. Комисија ће направити напор да многим европским иноваторима да одскочну даску како би постали водеће свјетске компаније”.

Подршка радикланим иновацијама које ће креирати нова тржишта

Од почетка свог мандата, Јункерова Комисија улаже велике напоре како би многим европским иновативним предузетницима пружила прилику да напредују. Сада, Комисија покреће прву фазу Европског савјета за иновације. У периоду од 2018. до 2020, Комисија ће мобилисати 2,7 милијарди € из Хоризонта 2020 како би подржала високо-ризичне али иновације високе добити, како би се креирала тржишта будућности. Поред тога, Х2020 ће боље искористити своје програме награда како би довео до пробоја у технолошким рјешењима и горућим проблемима са којима се грађани суочавају.

Радни програм 2018-2020 ће фокусирати напоре на мањи број тема са већим буџетима, дајући директну подршку Политичким приоритетима Комисије.

• Климатски одржива, ниско-угљенична будућност: 3,3 милијарде €
• Циркуларна економија: 1 милијарда €
• Дигитализација и трансформација европске привреде и услуга: 1,7 милијарди €
• Безбједна Унија: 1 милијарда €
• Миграције: 200 милиона €

Чиста енергија: 2,2 милијарде € ће бити опредијељено за пројекте чисте енергије у четири повезане области: обновљиви извори, енергетски ефикасна градња, електро-мобилности и рјешења за складиштење, укључујући 200 милиона € за развој и производњу следеће генерације електричних батерија у Европи.

Подстицање фундаменталног истраживања

У исто вријеме, Хоризонт 2020 ће наставити да финансира “науку подстакнуту радозналошћу” (често означавану као “блуе скy” или наука на границама знања). Годишњи Програм Европског истраживачког савјета , омогућиће подршку изврсним научницима са скоро 1,86 милијарди €. Акције Марија Склодовска Кири, које ће финансирати стипендије за истраживаче у свим фазама каријере, имаће подршку од 2,9 милијарди € током три године.

Јачање међународне сарадње

Нови Радни програм јача и међународну сарадњу у истраживању и иновацијама. Инвестираће преко 1 милијарду € у 30 водећих иницијатива у областима од заједничке користи. Примјери укључују рад са Канадом на персонализованој медицине, са САД, Јапаном, Јужном Корејом, Сингапуром и Аустралијом на аутоматизацији путног саобраћаја, са Индијом на изазову који се тиче вода, а са афричкимземљама на сигурности хране и обновљивој енергији.

Ширење изврсности

У периоду 2018-2020. 460 милиона € биће опредијељено специфично као подршка чланицама и земљама придруженим Х2020 које још увијек не партиципирају у програму у пуном капацитету. Циљ је да се активирају неискоришћени извори изврсности у Европи и изван ње. Додатно, програм наставља да промовише ближе везе са европским структурним и инвестиционим фондовима.

Даље поједностављење правила учешћа

Још једна новост је увођење пилот могућности за лумп-сум приступ финансирању. Пренијеће се фокус еx-анте контрола са финансијских провјера на научно-технолошки садржај пројеката.

Отворена наука

Програм прави искорак у промовисању Отворене науке преусмјеравајући се са публиковања истраживачких резултата у научним публикацијама ка дијељењу знања у ранијим фазама истраживачког процеса. Двије милијарде € ће бити каналисане на подршку Отвореној науци а 600 милиона на Европски Опен Сциенце Цлоуд, европску инфраструктуру података и суперкомпјутере.

Више информација

МЕМО: Хоризон 2020 Wорк Программе 2018-2020
Фацтсхеет: Еуропеан Инноватион Цоунцил
Фацтсхеет: мигратион-релатед ресеарцх
Цоунтрy фацтсхеетс
Хоризон 2020 wебсите анд цаллс
Партиципант портал