Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Објављен позив за ЕРЦ грантове за оснаживање истраживачких тимова у Хоризонту 2020

Објављен позив за ЕРЦ грантове за оснаживање истраживачких тимова у Хоризонту 2020
Датум објаве: 31.10.2017 12:00 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


ЕРЦ грантови за оснаживање истраживачких тимова (ЕРЦ Цонсолидатор Грант - ЕРЦ-2018-ЦоГ) намијењени су подршци водећим истраживачима у фази каријере у којој они консолидују (ојачавају) сопствене независне истраживачке тимове или програме. Потребно је да истраживачки тимови посједују научну изврсност и да су недавно успостављени.

Да би био квалификован за учешће, водећи истраживач мора испуњавати услов да је од момента одбране доктората протекло више од 7 а мање од 12 година, у односу на 01. јануар 2018. године (тј. докторат је додијељен у периоду од 01. јануара 2006. године до 31. децембра 2010. године).

Пријаве пројеката могу бити у било којем подручју истраживања. ЕРЦ пројекти функционишу на 'боттом-уп' основи без претходно одређених приоритета.

Неопходно је да водећи истраживач демонстрира већ постојећу истраживачку самосталност, нпр. објављени радови без учешћа ПхД ментора, радови (као први аутор) у међународним мултидисциплинарним часописима или водећим часописима у оквиру конкретне научне области, презентације на релевантним међународним научним скуповима, патенти, награде и слично. Он/а има могућност да реализује истраживање у било којој држави чланици (ЕУ МС) или придруженој земљи (АЦ), укључујући матичну земљу, односно институцију. Водећи истраживач не мора обавезно радити у институцији домаћину у тренутку подношења приједлога. Међутим, међусобни уговор и обавеза Институције домаћина о начину на који ће се успоставити веза су потребни, ако приједлог пројекта буде успјешан.

ЕРЦ покрива све научне области, са структуром панела у три кључне области:
Физичке и инжењерске науке; Природне науке; и Друштвене и хуманистичке науке.

Максимални грант за пројекат може бити до 2 милиона еура за период до 5 година. Додатних 750.000 еура може бити додијељено за трошкове који би били намењени: а) почетним трошковима истраживача који прелазе у земљу Евроспке уније или придружену земљу, из неке друге земље, као посљедица добијања ЕРЦ гранта; б) куповину опреме; ц) приступ објектима од значаја. Од водећих истраживача очекује се да посвете минимално 50% свог радног времена ЕРЦ пројекту.

Комплетан предлог пројекта се састоји од сљедећих елемената:

» Проширени синопсис– 5 страница
» Биографија: 2 странице
» Научни рад: 2 странице – водећи истраживач треба да обезбиједи листу постигнућа који се односе на његов досадашњи научни рад
» Научни предлог: 15 страница
» Изјава подршке институције домаћина (да нуди одговарајуће услове водећем истраживачу како би реализовао истраживања и управљао средствима током трајања пројекта)
» Преглед етичких питања
» Скенирана ПхД диплома и додатна документација у циљу провјере подобности

У првој фази, проширени синопсис, биографија и научни рад перспективног руководиоца истраживања ће се оцјењивати. У другој фази, оцјењиваће се комплетни предлози пројеката који су прошли прву фазу евалуације.

Пријава има три дијела:

– Парт А: Административна форма: Опште информације, Административни подаци организације, Буџет, Етичка питања и Специфична питања везана за позив.
– Парт Б1: Информација о истраживачу и проширен синопсис - 5 страна приједлога – оцјењују се у првој фази
– Парт Б2: Детаљни приједлог пројекта (15 страна) – оцјењују се у другој фази.

Крајњи рок за подношење предлога пројеката у оквиру овог позива је 15. фебруар 2018.године, 17:00х (по бриселском локалном времену).

Радни програм Европског истраживачког савјета за 2018. годину можете да преузмете овдје: Радни програм ЕРЦ 2018.пдф

Информације за апликанте које детаљно описују како се попуњавају електронски формулари можете преузети овдје: Информације за апликанте за ЦоГ.пдф

Додатне информације: Милена Милоњић, НЦП за Европски истраживачки савјет, тел: 020 405 307,
е-маил: милена.милоњиц@мна.гов.ме