Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Одржан инфо дан о програму међународне размјене научноистраживачког особља унутар акција Марија Склодовска Кири

Одржан инфо дан о програму међународне размјене научноистраживачког особља унутар акција Марија Склодовска Кири
Датум објаве: 20.02.2019 18:46 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарство науке Министарство науке

У организацији Универзитета Црне Горе, данас је у Зеленој сали Ректората одржан инфо дан о програму „РИСЕ“ намијењеном међународној размјени научно-истраживачког особља. Програм је дио Акција Марија Склодовска Кири из ЕУ програма за истраживање и иновације, Хоризонт 2020. Рок за подношење пројеката из овог програма је 2. април 2019.Инфо дан реализован је у сарадњи са Министарством науке Црне Горе.

О актуелним краткорочним, међународним мобилностима научно-истраживачког особља, између академских институтиција и организација из индустрије, као и осталих комерцијалних партнера говорио је мр Филип Петровић, национална контакт особа за Марија Склодовска Кири Акције.

„Овај програм финансиран је у оквиру главног фонда Европске комисије за науку и иновације - Хоризонта 2020. Најдуже трајање РИСЕ пројекта износи 48 мјесеци, док планиране размјене научноистраживачког и помоћног особља, којима се подразумијева да ће се пројекте активности реализовати, не могу трајати дуже од 12 мјесеци, по особи“, нагласио је Петровић.

Инфо дану су присуствовали чланови академске заједнице, у чијем је фокусу било упознавање са основим карактеристикама програма РИСЕ, а кроз дискусију су се боље упознали са значајем међународне и интер-секторске мобилности истраживача, као и како путем Фундинг & Тендерс Портала могу вршити претрагу партнера.

Учесницима се путем Скајпа обратила и добитница МСЦА индивидуалне стипендије др Раденка Крсмановић Wхиффен која је подијелила своја искуства и представила Марија Кири алумни асоцијацију.

На данашнујем РИСЕ инфо дану најављена је и радионицаза писање РИСЕ апликација која ће се одржати 6. марта 2019. године.

 

Презентације можете преузети овдје.