Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

ЈРЦ позив за отворен приступ Лабораторији за нанобиотехнологије

ЈРЦ позив за отворен приступ Лабораторији за нанобиотехнологије
Датум објаве: 06.03.2019 12:28 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарство науке

Удружени истраживачки центар (Јоинт ресеарцх Центре – ЈРЦ), један од генералних директората Европске комисије, објавио је почетком марта у оквиру својих позива за приступ истраживачкој инфраструктури и Позив за приступ Лабораторији за нанобиотехнологије, чији је циљ тренинг и изградња капацитета за придружене земље, међу којима се налази и Црна Гора.

Ријеч је о Лабораторији која је опремљена најсавременијом технологијом за истраживање карактеризације наноматеријала, наномедицине, напредних материјала и њихове интеракције са биолошким системима, као и за детекцију, идентификацију и карактеризацију наноматеријала у храни и потрошачким производима, а која се налази у Испри, Италија. Више о овој лабораторији можете погледати на сљедећој wеб страници: хттпс://ец.еуропа.еу/јрц/ен/ресеарцх-фацилитy/нанобиотецхнологy-лабораторy

Позив је намијењен корисницима са универзитета, научноистраживачких и јавних установа, као и корисницима из сектора малих и средњих предузећа.

На позив се пријављује Установа Носилац у партнерству са институцијама из придружених земаља и кандидује одређени број корисника. Списак придружених земаља можете погледати овдје: хттп://ец.еуропа.еу/ресеарцх/партиципантс/дата/реф/х2020/грантс_мануал/хи/3цпарт/х2020-хи-лист-ац_ен.пдф

Тренинг у Лабораторији за нанобиотехнологије односи се на:

Мјерење наноматеријала коришц́ењем динамичког распршивања свјетлости, седиментације дисковном центрифугом, асиметричног и седиментационог фракционисања протока у пољу са различитим детекторима и аналитичком ултра центрифугом.
Ин витро тестови за проучавање интеракције наноматеријал-ћелија и наглашавање замки насталих током развоја теста због специфичне природе наноматеријала (ин витро дозиметрија, интеракција наноматеријала са ц́елијским реагенсима).
Студије биомолекуларних интеракција уз помоц́ резонанције површинског плазмона и кварцних техника микробаланса.
Раманска спектроскопија, елипсометрија, електронска микроскопија и увод у хемијске анализе коришц́ењем КСПС и / или ТоФ-СИМС.
ИЦП-МС укључујуц́и детекцију честице.

У случају да заинтересоване потецијалне кориснике интересује нека друга тема од горе наведених, а сматрају да би им користио тренинг у оквиру Лабораторије за нанотехнологију, потребно је за додатне детаље писати на сљедећу е-маил адресу: ЈРЦ-ОПЕН-НАНОБИОТЕЦХ@ец.еуропа.еу 

Начин пријављивања: Пријавни формулар треба послати на сљедећу е-маил адресу: ЈРЦ-РИ-ТРАИНИНГ-ЦБ@ец.еуропа.еу
 
Услови за избор пријава зависиће од:

Квалитета групе институција која подноси пријаву:

- ЦВ Корисника;
- Број земаља учесница;
- Број институција;
- Комплементарност истраживачке инфраструктуре са ЈРЦ инфраструктуром;

Суштине пријаве:

- Оправданост;
- Синергија са текућим и будућим плановима;
- Додатна вриједност.

Подносиоци пријава који успјешно прођу процес селекције ЈРЦ-ија, имају право на бесплатан тренинг, као и путне трошкове и трошкове смјештаја током трајања посјете Лабораторији. Путни трошкови и трошкови смјештаја биће покривени путем рефундације од стране ЈРЦ-ија.
Рок за пријављивање: 03. јун 2019. године.

Више информација о овом позиву можете погледати на сљедећој wеб страници: хттпс://ец.еуропа.еу/јрц/ен/ресеарцх-фацилитy/опен-аццесс/траининг