Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

 Изврсност у науци

Активности у оквиру овог стуба имају за циљ да ојачају и прошире изврсност научне базе Уније и изградњу Европског истраживачког простора како би систем истраживања и иновација ЕУ постао конкурентнији на глобалном нивоу.

У оквиру стуба Изврсност у науци постоје четири специфична приоритета:

1. Европски истраживачки савјет - тхе Еуропеан Ресеарцх Цоунцил (ЕРЦ) обезбјеђује атрактивно и флексибилно финансирање како би се омогућило талентованим и креативним индивидуалним истраживачима и њиховим тимовима да наставе ''истраживања на граници'' из свих области наука, на компетитивној основи на нивоу Уније.

2. Будуће и нове технологије подржавају колаборативна истраживања како би се јачао капацитет у Европи за даљи развој иновација. Оне ће подстицати научну сарадњу међу дисциплинама о идејама високог ризика (типа хигх риск – хигх гаин) и убрзати развој најперспективнијих подручја у настајању који имају потенцијал да остваре технолошки и друштвени напредак.

3. Марија Склодоwска Кири Акције пружају изврсне и иновативне истраживачке обуке, као и атрактивне могућности за унапређење истраживачке каријере и размјену знања путем прекограничне, као и међусекторске мобилности истраживача у циљу њихове што боље припреме у суочавању са садашњим и будућим друштвеним изазовима.

4. Истраживачке инфраструцтуре (укључујући е-инфраструктуре) омогућиће приступ врхунским европским истраживачким инфраструктурама и обезбиједити подршку иновацијама, људским ресурсима, јавним политикама и међународној сарадњи.

Заједно, ови циљеви сачињавају снажан и уравнотежен скуп активности које, у складу с активностима на националном и регионалном нивоу, обухватају ширину европских потреба у вези напредне науке и технологија. Они теже повећању изврсности европског научног потенцијала, обезбјеђивању континуираног прилива врхунских свјетских истраживача у Европу и омогућавају приступа врхунским истраживачким инфраструктурама. Тиме се жели обезбиједити дугорочна конкурентност европског истраживачког простора на свјетском тржишту као и препознавање Европе као атрактивног мјеста за истраживачки рад. Такође, њихово спајање у један стуб омогућава им већи ниво кохерентности, дјеловање на рационалан, поједностављен и више фокусиран начин, истовремено задржавајући континуитет који је од виталног значаја за одржавање њихове ефективности.