Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
Хоризонт 2020

О програму

Хоризонт 2020 је нови Оквирни програм Европске уније за истраживање и иновације за период 2014 - 2020. године који обједињује активности Седмог оквирног програма (ФП7), иновацијске аспекте Програма за конкурентност и иновације (ЦИП) и ЕУ допринос Европском институту за иновације и технологију (ЕИТ). У питању је највећи програм Европске уније за истраживање и иновације који обухвата фонд од 78,6 милијарди еура доступних у наредних седам година.

Нови оквирни програм доприноси остваривању циљева кључних стратешких докумената Европске уније везаних за истраживање, технолошки развој и иновације, Стратегије “Европа 2020” и водеће иницијативе “ Унија иновација” те изградњи Европског истраживачког простора.

Водиља новог оквирног програма је нуђење рјешења за инвестирања у будуће послове и развој, рјешавања питања грађана ЕУ о општој сигурности и околини, као и јачања глобалне позиције ЕУ у истраживањима, иновацијама и технологијама.

Структура Хоризонта 2020 темељи се на три главна приоритета:

1. Изврсност у науци (Еxцеллент Сциенце)

Састоји се од четири активности које се проводе кроз:

- Еуропеан Ресеарцх Цоунцил (ЕРЦ) – јачање истраживања у граничним подручјима науке;

- Футуре анд Емергинг Тецхнологиес (ФЕТ) – јачање колаборативних, трансдисциплинарних истраживања која теже настанку радикалних иновација и подржавају алтернативне циљеве и концепте;

- Активности МСЦА (Марие Склодоwска Цурие Ацтионс) – подршка иновативним обукама и оспособљавање истраживача, њихових вјештина, те географској и трансдисциплинарној мобилности и

- Истраживачке инфраструктуре (РИ) – развој и јачање европских истраживачких инфраструктура свјетске класе, укључујући и е-инфраструктуре;

2. Индустријско лидерство (Индустриал Леадерсхип)

Састоји се од главне компоненте Лидерство у развојним технологијама (ЛЕИТ), која подржава колаборативне истраживачке и иновацијске пројекте са јаким фокусом на примијењена истраживања стратешких технологија Европе, односно кључних развојних технологија (КЕТ). У оквиру овог приоритета још двије активности су особито важне за мала и средња подузећа: Приступ ризичном капиталу с нагласком на осигурање ризичног капитала потребног у раној фази иновативног развоја и активност Иновација у малим и средњим подузећима помоћу којих се подстиче њихов раст повећањем иновативности путем разних инструмената.

3. Друштвени изазови (Социетал Цхаллангес)

Састоји се од седам стратешких приоритета:

- Здравље, демографске промјене и квалитет живота;

- Безбједност хране, одржива пољопривреда и шумарство, истраживање мора, подморја и унутрашњих морских вода и биоекономија;

- Сигурна, чиста и ефикасна енергија;

- Паметни, зелени и интегрисани транспорт;

- Климатска акција, животна средина, ефикасност ресурса и сирови материјали;

- Инклузивна, иновативна и рефлектирајућа друштва;

- Сигурна друштва – заштита слободе и безбједност Европе и њених грађана.

Посебне двије активности су хоризонталног карактера: Ширење изврсности и учешћа у Х2020 и Наука за друштво и у друштву.

Важан дио Хоризонта 2020 представљају и Европски институт за иновације и технологију, активности Удруженог истраживачког центра (ЈРЦ) и програм Еуратом.

Програм доприноси унапређењу Европског истраживачког простора (Еуропеан Ресеарцх Ареа) као јединственог тржишта знања, истраживања и иновација који омогућава истраживачима, истраживачким институцијама и пословним субјектима да слободно циркулишу и међусобно сарађују кроз такмичење за изврсност.

Директан допринос пружа се кроз подршку ЕРА приоритетима као што су мобилност, унапређење истраживачких каријера, трансфер знања, учење политика, јачања сарадње између држава чланица и приватног сектора с циљем ефикаснијег инвестирања, брига о родној равноправности, етичким питањима и приступу резултатима истраживања.

Хоризонт 2020 усмјерен је на изврсност у истраживањима и иновацијама, на рјешавање друштвених изазова,(повећање борја радних мјеста, продуктивности рада) и повећање конкурентности индустрије са посебним акцентом на МСП

Расподјела Буџета

 Министарство науке

Једна од главних карактеристика новог Оквирног програма је поједностављеност правила за учешће која се огледају у сљедећем:

• Јединствена правила прилагођена су цијелом истраживачком и иновацијском циклусу и усклађен с финансијским уредбама;
• Један пројекат – једна стопа финансирања од највише 100% укупних прихватљивих директних трошкова, осим за активности везане за комерцијализацију и излазак на тржиште, гдје ће се примјењивати максимално 70% прихватљивих трошкова, док се за индиректне трошкове признаје паушални износ (флат стопа) од 25%;
• Евалуациони критеријуми – изврсност, учинак и имплементација (за ЕРЦ само критеријум изврсности);
• Међународно учешће је олакшано, али боље штити интересе ЕУ;
• Мање и прецизније контроле и ревизије – најмањи могући ниво захтјева за подношење сертификата о ревизијама с крајњим циљем превенције ризика и превара;
• Побољшана правила заштите интелектуалне својине – осигурана равнотежа између правне сигурности и флексибилности, а одредбе везане за заштиту интелектуалне својине прилагођене су новим облицима финансирања с нагласком на отворени приступ истраживачким публикацијама.

Хоризонт 2020 карактерише и шири приступ нарочито за мала и средња подузећа кроз интегрисани приступ покривајући цијели иновацијски циклус, од фазе идејног концепта и изводљивости преко истраживања, развоја и тестирања, па све до комерцијализације и изласка на тржиште.

У овом програму појам иновација није ограничен само на комерцијално увођење нових или побољшаних производа и услуга, већ укључује и друге облике иновација као што су друштвене иновације, иновативни састави и услуге, пилот пројекти, израда спецификација за нове стандарде, тржишне репликације, иновативни пословни модели и партнерства.