Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Индустријско лидерство

Индустријско лидерство - циљ овога стуба у Хоризонт-у 2020 је допринос убрзаном развоју технологија и иновација, које ће подстаћи развој пословног окружења и помоћи иновативним малим и средњим предузећима да прерасту у лидере на свјетском тржишту.

Састоји се од три специфична циља:

- „Лидерство у будућим и индустријским технологијама“ омогућава посвећену подршку истраживањима, развоју, демонстративним активностима и, тамо гдје је погодно, стандардизацији и цертификацији у области информационо-комуникационих технологија, нанотехнологија, напредних материјала, биотехнологије, напредних производних и процеса прераде као и свемира. Нагласак је стављен на интеракцију и конвергенцију преко и између различитих технологија и њихових односа према друштвеним изазовима. Потребе потрошача су узете у обзир у свим овим пољима.

- „Приступ финансијским ризицима – или: Приступ ризичном финансирању (програм Хоризонт 2020-дио „Приступ финансијским ризицима“ има за циљ да допринесе превазилажењу дефицита и успостављању адекватног система финансирања истраживања и развоја и иновативно орјентисаних компанија и пројеката у свим фазама развоја). Заједно са акцијским финансијским инструментима у Програму „Конкурентност компанија и малих и средњих предузећа (ЦОСМЕ) 2014-2020“ подржаће развој улагања у нова предузећа на нивоу Уније.


- Иновације у малим и средњим предузећима (Програм Хоризонт 2020 дио „Иновативне шеме“) - омогућавају креирање подршке малим и средњим предузећима са циљем стимулисања свих форми иновација у малим и средњим предузећима, посебно стављајући фокус на оне које имају потенцијал за раст и интернационализацију на јединственом тржишту (Уније) и шире.

Циљ је учинити Европу што атрактивнијом локацијом за инвестирање у истраживање и иновације (укључујући и еко-иновације), путем промотивних активности које су планиране агедном. То ће обезбиједити већину инвестиција у областима кључних индустријских технологија, максимизирати потенцијални раст европских компанија обезбјеђујући им адекватан ниво финансирања и помажући иновативним малим и средњим предузећима да прерасту у свјетски водеће компаније.