Manja slova Veća slova RSS
Strategiju pametne specijalizacije Crne Gore (2019-2024),
koju je Vlada Crne Gore usvojila na sjednici održanoj 20. juna 2019. godine,
u .pdf formatu možete preuzeti OVDJE

Ministarstvo naukeDokument ,,Kvantitativna i kvalitativna analiza - Mapiranje ekonomskog, inovativnog i naučnog potencijala u Crnoj Gori (S3.me)"
u .pdf formatu možete preuzeti OVDJE
Ministarstvo nauke


Ministarstvo naukePametna specijalizacija je inovativan pristup čiji je cilj da osnaži rast i otvaranje radnih mjesta u Evropi, omogućavajući svakom regionu da identifikuje i razvije svoje kompetitivne prednosti.

Kroz partnerstvo i pristup od dna ka vrhu, pametna specijalizacija okuplja lokalne vlasti, akademsku zajednicu, poslovnu sferu i civilno društvo u naporima ka implementaciji strategija dugoročnog rasta uz podršku fondova Evropske unije.


Ministarstvo nauke

PAMETNO
Identifikuje snage i komparativne prednosti regiona

SPECIJALIZOVANO
Daje prioritet investicijama u istraživanje i inovacije u konkurentnoj oblasti

STRATEŠKO
Definiše zajedničku viziju za regionalne inovacije

Evropska komisija pruža savjete regionalnim i nacionalnim vlastima o tome kako da razviju i sprovedu svoje strategije pametne specijalizacije, posredstvom mehanizma pod nazivom «Platforma pametne specijalizacije». Ova platforma omogućava uzajamno učenje, prikupljanje podataka, analize i mogućnosti umrežavanja za oko 170 regiona Evropske unije i 18 nacionalnih vlada.

Takođe su kreirane tematske platforme pametne specijalizacije. Regioni udružuju snage i ujedinjuju resurse na osnovu odgovarajućih prioriteta pametne specijalizacije u sektorima s visokom dodatom vrijednošću. Na primjer, partnerstva su razvijena u oblasti 3D štampanja, medicinske tehnologije, pametnih mreža, solarne energije, održivih zgrada, visokotehnološke poljoprivredne proizvodnje…


‣ Izrađeno je više od 120 strategija pametne specijalizacije
‣ U okviru evropskih strukturnih i investicionih fondova i nacionalnih / regionalnih šema finansiranja za podršku ovim strategijama dostupno je više od 67 milijardi eura.
‣ Očekivana dostignuća do 2020. godine: plasman 15.000 novih proizvoda na tržište, otvaranje 140.000 novih start-ap preduzeća i 350.000 novih radnih mjesta.