Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
Стратегију паметне специјализације Црне Горе (2019-2024),
коју је Влада Црне Горе усвојила на сједници одржаној 20. јуна 2019. године,
у .пдф формату можете преузети ОВДЈЕ

Министарство наукеДокумент ,,Квантитативна и квалитативна анализа - Мапирање економског, иновативног и научног потенцијала у Црној Гори (С3.ме)"
у .пдф формату можете преузети ОВДЈЕ
Министарство науке


Министарство наукеПаметна специјализација је иновативан приступ чији је циљ да оснажи раст и отварање радних мјеста у Европи, омогућавајући сваком региону да идентификује и развије своје компетитивне предности.

Кроз партнерство и приступ од дна ка врху, паметна специјализација окупља локалне власти, академску заједницу, пословну сферу и цивилно друштво у напорима ка имплементацији стратегија дугорочног раста уз подршку фондова Европске уније.


Министарство науке

ПАМЕТНО
Идентификује снаге и компаративне предности региона

СПЕЦИЈАЛИЗОВАНО
Даје приоритет инвестицијама у истраживање и иновације у конкурентној области

СТРАТЕШКО
Дефинише заједничку визију за регионалне иновације

Европска комисија пружа савјете регионалним и националним властима о томе како да развију и спроведу своје стратегије паметне специјализације, посредством механизма под називом «Платформа паметне специјализације». Ова платформа омогућава узајамно учење, прикупљање података, анализе и могуц́ности умрежавања за око 170 региона Европске уније и 18 националних влада.

Такође су креиране тематске платформе паметне специјализације. Региони удружују снаге и уједињују ресурсе на основу одговарајуц́их приоритета паметне специјализације у секторима с високом додатом вриједношћу. На примјер, партнерства су развијена у области 3Д штампања, медицинске технологије, паметних мрежа, соларне енергије, одрживих зграда, високотехнолошке пољопривредне производње…


‣ Израђено је више од 120 стратегија паметне специјализације
‣ У оквиру европских структурних и инвестиционих фондова и националних / регионалних шема финансирања за подршку овим стратегијама доступно је више од 67 милијарди еура.
‣ Очекивана достигнућа до 2020. године: пласман 15.000 нових производа на тржиште, отварање 140.000 нових старт-ап предузећа и 350.000 нових радних мјеста.