Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Министарство науке

Др Сања Дамјановић - Министарка науке

Др Сања Дамјановић рођена је 05. јуна 1972. године у Никшићу, гдје је завршила основну школу и гимназију. Основне студије завршила је на Физичком факултету у Београду 1995., гдје је похађала и магистарске студије на смјеру Гравитација и честице. Била је ђак генерације, а потом и студент генерације за 1995-1996.

У току магистарских студија, годину дана радила је као асистент на Физичком факултету у Београду, а затим, 1997. и 1998. године на Природно-математичком факултету Универзитета Црне Горе (УЦГ).

Са УЦГ одлази на докторске студије у Хајделберг, гдје је паралелно са истаживачким радом била предавач на Универзитету “Рупрецхт-Карл”, Хеиделберг, Њемачка. Докторирала је 2002. године са похвалом “магна цум лауде” на тему: “Елецтрон-паир продуцтион ин Пб-Ау цоллисионс ат 40А ГеВ” (“Емисија е+е-парова у Пб-Ау интеракцијама на енергијама 40А ГеВ”). Докторска дисертација се односи на фундаментално истраживање из области експерименталне физике судара тешких јона при високим енергијама у оквиру ЦЕРЕС/НА45 експеримента у ЦЕРН-у, Женева, Швајцарска.

Након тога слиједи пост-докторска позиција на основу заједничког уговора са Универзитетом у Хеиделберг-у и ГСИ институтом у Дармстадт-у, а од 2006. године услиједила је престижна позиција “ЦЕРН Феллоwсхип” у виду трогодишњих постдокторских студија у ЦЕРН-у, на тему фундаменталних истраживања из области експерименталне физике судара тешких јона при високим енергијама у оквиру НА60 експеримента у ЦЕРН-у.

Од 2003. стално позиционирана у ЦЕРН-у.

Од 2010. године интензивно се бави примијењеним истраживањима за ЦЕРН и ГСИ-ФАИР пројекте, а од 2011. године стиче престижно звање “Сциентифиц Ассоциате” у ЦЕРН-у у сарадњи са ГСИ институтом, те од 2014. године и “Стафф поситион ин ресеарцх” у ГСИ институту.

Професионалне активности:

Од 1999. члан међународних тимова кроз ангажман у двије велике међународне организације, ЦЕРН (Зенева, Свајцарска) и ГСИ-ФАИР (Дармстадт, Њемачка), како у фундаменталном тако и у примијењеном истраживању из области нуклеарне физике високих енергија.

Теме истраживања:

Фундаментално истраживање: Изучавање посебног стања материје, тзв. кварк-глуонске плазме креиране при сударима тешких јона убрзаних до релативистичких енергија, а која је од директног значаја за проучавање раног Универзума када је Универзум био стар чак само милионити дио секунде. Главна сонда за изучавање ове врсте материје је продукција лептонских парова која на извјестан начин представља термометар за кварк-глуонску плазму. Уједно, то је и прва идентификација зрачења налик Планковом зрачењу.

Примијењено истраживање: Проучавање поља радијације (тзв. “радиатион фиелд”) насталог услијед убрзања високо-енергетских снопова честица у акцелераторима у циљу заштите акцелераторских компоненти (попут суперпроводних магнета) и других аспеката дијагностике снопова честица.

Аутор и коаутор је преко 100 публикација и научних извјештаја. Учествовала је на преко 50 презентација на међународним конференцијама, колоквијумима и семинарима широм свијета.