Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

НАЈАВА: Министарка науке учествује на ТИАРА састанку 15. марта у ЦЕРН-у

НАЈАВА: Министарка науке учествује на ТИАРА састанку 15. марта у ЦЕРН-у
Датум објаве: 05.03.2018 08:50 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарка науке др Сања Дамјановић присуствоваће ТИАРА састанку, који представља конзорцијум најзначајнијих организација у области истраживања и развоја акцелератора, 15. марта у ЦЕРН-у, Женева.

У питању је састанак на коме ће се, између осталог, сагледати могућност добијања подршке за Међународни институт за одрживе технологије Југоисточне Европе СЕЕИИСТ. ТИАРА Конзорцијум чини 8 земаља (Француска, Шпанија, Њемачка, Италија, Шведска, Пољска, Уједињено Краљевство и Швајцарска), као и међународне организације попут ЦЕРН-а. Имајући у виду да су реномирани научни и развојни институти из ових земаља чланови Конзорцијума, постоји могућност пружања подршке новим пројектима.

ТИАРА Конзорцијум има већ успостављену сарадњу са Европском Комисијом (ЕЦ), са којом заједно ради на подршци и развоју значајних пројеката као што су: ЦАРЕ, ЕуЦАРД, АРИЕС, XФЕЛ, Линац4 у ЦЕРН-у, ЕСС, ФАИР, ЕуроЦирЦол/ФЦЦ, ЕуПРАXИА, ЕАСИТраин. Подршка овим пројектима пружа се кроз компоненту истраживања и развоја (Р&Д), пројектну подршке везане за израду студија изводљивости као и подршку кроз образовање и обуку.