Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Најава: Министарка Дамјановић на састанку са генералним директором за истраживање и иновације у ЕК господином Жаном - Ериком Пакеом

Најава: Министарка Дамјановић на састанку са генералним директором за истраживање и иновације у ЕК господином Жаном - Ериком Пакеом
Датум објаве: 29.05.2018 12:36 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарка науке др Сања Дамјановић састаће се у Бриселу, 12. јуна 2018. године, са генералним директором за истраживање и иновације у Европској комисији, господином Жаном - Ериком Пакеом (Јеан-Ериц Паqует).

Будући да Регионални пројекат - успостављање Међународног научног института на простору Југоисточне Европе (СЕЕИИСТ) улази у озбиљнију фазу, а која подразумијева израду Главну пројекта и Бизнис плана, саговорници ће овом приликом разговарати о наредним корацима пројекта, као и финансијским инструментима за реализацију ове фазе.

Састанку ће присуствовати и професор Хервиг Шопер, који је првобитно предложио Иницијативу за оснивање института и др. Рој Алексан, предсједавајући ТИАРА конзорцијума, који представља конзорцијум најзначајнијих организација у области истраживања и развоја акцелератора.  Иначе, ТИАРА конзорцијум је дао отворену подршку СЕЕИИСТ пројекту на састанку који је одржан у марту, ове године, у ЦЕРН-у, Женева.  Конзорцијум има већ успостављену сарадњу са Европском Комисијом (ЕЦ), са којом заједно ради на подршци и развоју значајних пројеката као што су: ЦАРЕ, ЕуЦАРД, АРИЕС, XФЕЛ, Линац4 у ЦЕРН-у, ЕСС, ФАИР, ЕуроЦирЦол/ФЦЦ, ЕуПРАXИА, ЕАСИТраин. 

Подсјетимо, чланови Управног одбора Међународног института, којим предсједава министарка Дамјановић, изабрали су једногласном одлуком Хадронску канцер терапију и истраживање из Биомедицине помоћу протона и тежих иона као опцију пројекта за Институт.