Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

ИНФО ДАНИ ПОВОДОМ ИПА КОНКУРСА ЗА ДОДЈЕЛУ МАЛИХ И СРЕДЊИХ ГРАНТОВА ЗА ЈАЧАЊЕ ВЕЗА ИЗМЕЂУ НАУКЕ И ПРИВРЕДЕ

ИНФО ДАНИ ПОВОДОМ ИПА КОНКУРСА ЗА ДОДЈЕЛУ МАЛИХ И СРЕДЊИХ ГРАНТОВА ЗА ЈАЧАЊЕ ВЕЗА ИЗМЕЂУ НАУКЕ И ПРИВРЕДЕ
Датум објаве: 02.06.2015 14:25 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


На сајту Министарства финансија – Директорат за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи (ЦФЦУ), данас, 2. јуна 2015. године, објављена је информација о одржавању Инфо дана који се односе на Позив за достављање приједлога пројеката у оквиру грант шеме "Трансфер знања између сектора високог образовања, истраживања и индустрије" у оквиру Мјере 2.2 „Подршка унапређењу иновативних капацитета високог образовања, истраживања и привреде“, а који се имплементира у оквиру ИПА ИВ Оперативног програма за развој људских ресурса 2012-2013, број објаве: ЕуропеАид/136938/ИД/АЦТ/МЕ.

Министарство науке, у сарадњи са Министарством финансија и Делегацијом Европске уније у Црној Гори организоваће два инфо дана, у уторак 09. Јуна 2015 и сриједу 24. Јуна 2015. године, са почетком у 11 сати, сала Ректората Универзитета Црне Горе поводом Конкурса за додјелу малих и средњих грантова за јачање веза између академског сектора и привреде, објављеног 7. маја 2015. године на следећем линку: хттпс://wебгате.ец.еуропа.еу/еуропеаид/онлине-сервицес/индеx.цфм?АДССЦхцк=1433333597319&до=публи.детПУБ&сеарцхтyпе=АС&згео=35644&дебпуб=&ордербy=упд&ордербyад=Десц&нбПублиЛист=15&паге=1&аореф=136938

Предстојећи ИНФО ДАНИ су прилика да се потенцијални апликанти боље упознају са могућностима кориштења средстава предприступне помоћи ЕУ (ИПА), механизмима и процедурама за пријављивање на Конкурс. Планирано је да се представи Водич за апликанте (Гуиде фор Апплицантс) који садржи све потребне смјернице и појашњења како најбоље поднијети пријаву/припремити пројекат и добити грант.

Право учешћа на Конкурсу имају :

- Научноистраживачке институције;
- Микро, мала и средња предузећа;
- Високообразовне институције;
- Невладине организације;
- Социјални партнери: Унија послодаваца, удружења запослених и синдикати;
- Центри изврсности и Научно технолошки паркови.

Укупан износ средстава за реализацију овог Конкурса је 749.442,00 ЕУР-а. Минималан износ гранта је 3.000 ЕУР, а максималан 25.000 ЕУР-а, при чему је учешће корисника гранта 10% од износа који му буде одобрен.

Средства се могу додијелити за сљедеће активности:

- Тржишно орјентисана истраживања и иновације;
- Унапређење и/ли иновирање постојећих технолошких процеса, производа и/ли услуга;
- Дизајн и ширење иновативних форми у организацији рада;
- Повећање капацитета у технолошком развоју и иновацијама;
- Трансфер знања и иновативних вјештина између академског сектора и предузећа.

ИПА ИВ Оперативни програм за развој људских ресурса 2012-2013, реализује се у оквиру предприступне подршке Европске уније Црној Гори. Оперативну структуру ИПА ИВ компоненте која се односи на развој људских ресурса чине: Министарство рада и социјалног старања (Тијело одговорно за Оперативни програм у цјелости-БРОП (Бодy Респонсибле фор Оператионал Программе), Министарство финансија-Директорат за финансирање и уговарање ЕУ помоци, Министарство просвјете (БРПМ-Бодy Респонсибле фор Приоритy Меасуре) као и Министарство науке (БРПМ-Бодy Респонсибле фор Приоритy Меасуре).

Министарство науке у оквиру ИПА програма одговорно је за реализацију Мјере 2.2 “Унапређење иновативних капацитета високог образовања, науке и привреде”, у оквиру које се и реализује Грант шема “"Трансфер знања између сектора високог образовања, истраживања и индустрије". Циљ поменуте Грант шеме је чвршће повезивање академског и привредног сектора, што је и један од три приоритетна циља Стратегије научно-истраживачке дјелатности 2012-2016.Конкурс за достављање приједлога пројеката за грантове отворен је до 10. августа 2015. године.

Записници са поменутих Инфо дана биће објављени на сљедећим wеб страницама:

•ЕуропеАидwебсите хттпс://wебгате.ец.еуропа.еу/еуропеаид/онлине-сервицес/индеx.цфм?до=публи.wелцоме&усерлангуаге=ен

•Wебсите Тијела за уговарање: хттп://www.мф.гов.ме/рубрике/ЦФЦУ_тендери/Тендери/Отворени