Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Одржан трећи Инфо дан поводом ИПА Конкурса за додјелу малих и средњих грантова за јачање веза између науке и привреде

Одржан трећи Инфо дан поводом ИПА Конкурса за додјелу малих и средњих грантова за јачање веза између науке и привреде
Датум објаве: 25.08.2015 16:02 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарство наукеМинистарство науке, у сарадњи са Министарством финансија - Директоратом за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи, организовало је данас, 25. августа 2015. године, у згради Ректората Универзитета Црне Горе, 3. Инфо дан посвећен Конкурсу за додјелу малих и средњих грантова за јачање веза између науке и привреде, који се реализује у оквиру Грант шеме “"Трансфер знања између сектора високог образовања, истраживања и индустрије". Циљ поменуте Грант шеме је чвршће повезивање академског и привредног сектора, што је и један од три приоритетна циља Стратегије научно-истраживачке дјелатности 2012-2016.

Повод за организовање трећег Инфо дана (претходна два одржана су 09. и 24. јуна) биле су измјене одређених сегмената у Водичу за Апликанте, како би Конкурс био што више прилагођен потребама кандидата, чиме би се омогућило веће кориштење ових фондова.

Сви одржани Инфо дани, укључујући и данашњи били су прилика да се потенцијални апликанти боље упознају са могућностима кориштења средстава предприступне помоћи ЕУ (ИПА), механизмима и процедурама за пријављивање на Конкурс. Право учешћа на Конкурсу имају: Научноистраживачке институције, Микро, мала и средња предузећа; Високообразовне институције; Невладине организације; Социјални партнери: Унија послодаваца, удружења запослених и синдикати; Центри изврсности и Научно технолошки паркови.

Укупан износ средстава за реализацију овог Конкурса је 749.442,00 ЕУР-а. Минималан износ гранта је 3.000 ЕУР, а максималан 25.000 ЕУР-а, при чему је учешће корисника гранта 10% од износа који му буде одобрен.

 Средства се могу додијелити за сљедеће активности:

- Тржишно орјентисана истраживања и иновације;
- Унапређење и/ли иновирање постојећих технолошких процеса, производа и/ли услуга;
- Дизајн и ширење иновативних форми у организацији рада;
- Повећање капацитета у технолошком развоју и иновацијама;
- Трансфер знања и иновативних вјештина између академског сектора и предузећа.

Конкурсу за додјелу малих и средњих грантова за јачање веза између науке и привреде отворен је до 15. септембра 2015. године.

Записник са данашњег Инфо дана, заједно са одговорима на постављена питања, биће објављени након верификације од стране Делегације Европске уније у Црној Гори на званичним wеб страницама Министарства науке (www.мна.гов.ме) и Министарства финансија-Директората за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи.

Презентације са данашњег Инфо дана можете преузети овдје: Презентација И, Презентација ИИ