Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Одржана Радионица за кориснике грантова у оквиру Шеме „Трансфер знања између сектора високог образовања, истраживања и привреде“

Одржана Радионица за кориснике грантова у оквиру Шеме „Трансфер знања између сектора високог образовања, истраживања и привреде“
Датум објаве: 14.09.2016 16:31 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарство наукеПоводом почетка практичне имплементације Грант шеме “Трансфер знања између сектора високог образовања, истраживања и привреде“, која се реализује у оквиру предприступних фондова за област науке и истраживања, данас је у Подгорици, у организацији Министарства науке, одржана прва Радионица за 14 корисничких институција.

У име Министарства науке, које је такође корисничка институција у Програму, учеснике Радионице је поздравила мр Смиља Кажић Вујачић, начелница Дирекције за међународне програме и европске интеграције која је задужена и за реализацију ИПА фондова. Она је у име Министарства честитала добитницима безповратних ЕУ средстава и изразила наду да ће се сарадња у наредном периоду, између свих актера у Програму, реализовати на најбољи могући начин те указала на спремност Министарства, да у периоду имплементације пројеката, буде на располагању крајњим корисницима. Кажић Вујачић је презентовала активности Министарства науке, међу којима је посебно издвојила оне које су реализоване на законодавном плану али и навела кључне пројекте Министарства као што су успостављање првог Иновационо-предузетничког центра “Технополис” у Никшићу, успостављање првог Центра изврсности у области Биоинформатике-БИО ИЦТ те додјелу 8 крупних истраживачких грантова, који такође у својој основи имају јачање сарадње између академске заједнице и привреде.

Како би се упознали, што је могуће више са детаљима практичних процедура у домену реализације ових пројеката, те пројекте од старта реализовали на најбољи могући начин, експерти ЕУ су на данашњем догађају предочили сљедеће тематске области: основне одреднице грант уговора (одговорности уговорних страна, преглед захтјева по утврђеним процедурама, кључни елементи имплементације), основне принципе на којима почива управљање пројектима (именовање пројектнога тима, интерна комуникација, индикатори, систем унутарњег мониторинга), оправданост насталих трошкова, финансијски менаџмент, основни рачуноводствени принципи и систем извјештавања. Представљени су такође основни принципи видљивости Програма те екстерне комуникације.

Детаљне процедуре и конкретна помоћ корисничким институцијама биће реализована већ од сјутра, када крећу посјете службеника за имплементацију Министарства науке, те конкретних експерата ЕУ и представника Министарства финансија-Уговорног тијела (ЦФЦУ) крајњим корисницима грантова.

Очекује се да ће ови пројекти имати конкретан резултат кроз неки нови производ или услугу, њихове унапријеђене верзије односно нове организационе моделе у институцијама. Ови резултати би, сходно сличним активностима на ЕУ нивоу, требали да обезбиједе већу конкуретност домаћег тржишта, допринос економском развоју Црне Горе али и бољем животном стандарду њених становника.

Позив за достављање пројектних приједлога објављен је 08. маја 2015. године а селекционим процесом одабрано је 14 пројеката за финансирање.

Наставак ових активности, али и реализацију нових, у складу са правцима развоја науке и истраживања, Министарство науке ће реализовати у оквиру ИПА ИИ Финансијске перспективе 2014-2020.