Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Одржан промотивни догађај - Иновацијама до паметног раста: јачање веза између научностраживачке заједнице и привреде

Одржан промотивни догађај - Иновацијама до паметног раста: јачање веза између научностраживачке заједнице и привреде
Датум објаве: 11.11.2016 16:22 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарство науке и Делегација европске уније у Црној Гори, данас 11. новембра 2016. године, су организовали, промотивни догађај под називом: “Иновацијама до паметног раста: јачање веза између научностраживачке заједнице и привреде”, а поводом одобрених пројеката у оквиру Грант шеме “Трансфер знања између сектора високог образовања, истраживања и индустрије”.

У уводном обраћању, говорили су др Дарко Петрушић, Генерални директор у Министарству науке и Њ.Е. Аиво Орав, шеф Делегације Европске уније у Црној Гори.

Генерални директор Петрушић је изразио задовољство због одобрених пројеката чија је практична имплементација већ почела и истакао увјерење да ће коначни резултати свих четрнаест (14) пројеката бити један од генератора економског развоја Црне Горе. Он је указао и да је овај програм у директној корелацији са стратешким пројектима које реализује Министарство науке, у првом реду пројекат успостављања Научно технолошког парка у Црној Гори те почетка рада прве импулсне јединице – Иновационо предузетничког центра Технополис у Никшићу.

Концепт јачања веза измедју академске заједнице и привреде, како је истакао он, представља и један од три кључна циља дефинисана у Стратегији научноистраживачке дјелатности (2012-2016) као и у осталим документима Министарства науке, као што су Закон о иновативној дјелатности и Стратегија иновативне дјелатности 2016-2020.

У име Делегације Европске уније у Подгорици присутнима се обратио Њ.Е. Аиво Орав, шеф Делегације, који је изразио задовољство што је Европска унија и на овај начин помогла науку и истраживање у Црној Гори чиме ће се по његовим ријечима, и уз реализацију нових одобрених програма подршке, значајно повећати економски потенцијал земље.

Он је указао да би уз помоћ Европске уније Црна Гора требало да развија нове производе и услуге као резултат процеса истраживања али да би требало заједничким активностима утицати на додатно повећање улагања у истраживање и развој. Он је истакао, да би нове иницијативе требало да јачају конкурентност што доприноси развоју економије засноване на знању.

Након уводних излагања мр Смиља Кажић Вујачић, начелница Дирекције за међународне програме и европске интеграције укратко је представила основне информације о свим пројектима (учесници, резултати и циљеви), а детаљно су представљена три најбоље оцијењена пројекта, и то:

• Унапређење процеса традициоанлне производње сира на сјеверу Црне Горе (Акроним: Валуе Цхеесе), Факултет за прехрамбене технологије, безбједност хране и екологију - Универзитет Доња Горица;

• Лагуна Кластер из области туризма (Лагуна Херитаге Тоурисм Цлустер), Институт за стратешке студије и прогнозе и

• Експериментални узгој Јакобове капице (Пецтен јацобаеус), Институт за биологију мора - Универзитет Црне Горе.

Министарство науке, као дио Оперативне структуре за ИПА компоненту ИВ “Развој људских ресурса 2012-2103”, реализује Мјеру 2.2. “Унапређење иновативних капацитета високог образовања, истраживања и привреде” у оквиру које се и налази поменута Грант шема.

Након Конкурса за додјелу грантова за јачање веза између академског сектора и привреде, објављеног 8. маја 2015. године, 14 пројеката је прихваћено за финансирање. Пројекти, у укупном износу од 354.598,00 ЕУР-а већински су финансирани из средстава Европске Уније, уз национално учешће Црне Горе.

Презентације са данашњег догађаја можете преузети овдје:

 Презентација 1.пдф

Презентација 2.пдф

Презентација 3.пдф

Презентација 4.пдф