Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Завршен први циклус обука за развој и имплементацију пројектних идеја у Хоризонт-у 2020

Завршен први циклус обука за развој и имплементацију пројектних идеја у Хоризонт-у 2020
Датум објаве: 31.03.2017 11:05 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарство науке Министарство науке               

Министарство науке у сарадњи са Европском комисијом организовало је у периоду од 27-31. марта 2017. године, први од шест циклуса тренинга за унапређење националног учешћа у ЕУ Оквирном програму за истраживање и иновације „Хоризонт 2020“ 2014-2020.

Петодневну обуку су похађали представници научно-истраживачких установа, малих и средњих предузећа, те јавног сектора и то: Завода за метрологију, Центра за екотоксиколошка испитивања, Министарства пољопривреде и руралног развоја, Биотехничког факултета Универзитета Црне Горе, Центра изврсности БИО ИЦТ, Института за јавно здравље и Министарства науке, као и ХЕРИЦ Канцеларије.

Министарство наукеОбука се састојала од осам модула: структура институција које аплицирају, менаџмент пројекта, структура програма Х2020, припрема пројектног приједлога, процес припреме, писање пројетних приједлога, евалуација пројектних приједлога и процес реализације пројекта.

У току обуке, коју су спровели експерти консултантске фирме ИБФ из Брисела Алеx Перцy Смитх и Биргит Керстенс, присутни су имали прилику да се ближе упознају са новим концептом промоције овог програма на националном нивоу. Мрежу националних контакт особа за тематске области је представила Бранка Жижић, национална координаторка за програм “Хоризонт 2020”, а полазници обука су добили више информација о активностима на реализацији ЦОСТ програма (ЕУ програм сарадње у области науке и технологије), које је представила национална контакт особа Милена Милоњић.

Учесници су веома задовољни обукама и према њиховим ријечима стекли су корисна знања и вјештине неопходне за аплицирање и правилну израду пројектних идеја.

Обука је реализована у склопу ИПА ИВ Оперативног програма за развој људских ресурса 2012-2013. година, кроз који се и реализује Оквирни уговор „Јачање националног учешћа у Хоризонт-у 2020”.

Други циклус обука биће реализован у периоду од 15-19 маја 2017.