Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Завршен други циклус обука за развој и имплементацију пројектних идеја у Хоризонт-у 2020

Завршен други циклус обука за развој и имплементацију пројектних идеја у Хоризонт-у 2020
Датум објаве: 19.05.2017 13:27 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарство наукеМинистарство науке у сарадњи са Европском комисијом, организовало је у периоду од 15 - 19. маја 2017. године други циклус тренинга, од укупно шест, за унапређење националног учешћа у ЕУ Оквирном програму за истраживање и иновације „Хоризонт 2020“ (2014-2020).
Петодневну обуку су похађали представници научно-истраживачких установа (Центра за екотоксиколошка испитивања Црне Горе и Завода за метрологију), универзитета (Универзитет „Медитеран“), те представници малих и средњих предузећа (Wинд д.о.о).

Обука се састојала од осам модула: структура институција које аплицирају, менаџмент пројекта, структура програма Х2020, припрема пројектног приједлога, процес припреме, писање пројектних приједлога, евалуација пројектних приједлога и процес реализације пројекта.

У току обуке, коју су спровели експерти консултантске фирме ИБФ из Брисела Алеx Перцy Смитх И Јацек Гајеwски, присутни су имали прилику да се ближе упознају са новим концептом промоције овог програма на националном нивоу.

Мрежу националних контакт особа за тематске области је представила Бранка Жижић, национална координаторка за програм “Хоризонт 2020”, а полазници обука су добили више информација о активностима на реализацији ЦОСТ програма (ЕУ програм сарадње у области науке и технологије), које је представила национална контакт особа Милена Милоњић.

Учесници су веома задовољни обукама и према њиховим ријечима стекли су корисна знања и вјештине неопходне за аплицирање и правилну израду пројектних идеја.

Обука је реализована у склопу ИПА и Финансијске перспективе 2008-13, Компонента ИВ-Оперативни програм за развој људских ресурса 2012 - 2013. година, кроз који се и реализује Оквирни уговор „Јачање националног учешћа у Хоризонт-у 2020”.
Трећи и четврти циклус обука су планирани за јун 2017. године и то: трећи за период од 05-09. јуна а четврти за период од 26 - 30. јуна 2017. године.