Manja slova Veća slova RSS
>

Završen peti ciklus obuka za razvoj i implementaciju projektnih ideja u Horizont-u 2020

Završen peti ciklus obuka za razvoj i implementaciju projektnih ideja u Horizont-u 2020
Datum objave: 08.09.2017 13:09 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo nauke u saradnji sa Evropskom komisijom, organizovalo je u periodu od 04 - 08. septembra 2017. godine peti ciklus obuka za unapređenje nacionalnog učešća u EU Okvirnom programu za istraživanje i inovacije „Horizont 2020“.

Peti ciklus obuka pohađali su predstavnici kompanije Fleka, Centra izvrsnosti BIO-ICT, Fonda za zdravstveno osiguranje, Agencije za ljekove i medicinska sredstva, Biznis start up centra Bar i Zavoda za metrologiju.

Program obuhvata osam modula: struktura institucija koje apliciraju, menadžment projekta, struktura programa H2020, priprema projektnog prijedloga, proces pripreme, pisanje projektnih prijedloga, evaluacija projektnih prijedloga i proces realizacije projekta.

U toku obuke, koju su sproveli eksperti konsultantske firme IBF iz Brisela gospoda Aleks Persi Smit (Alex Percy Smith) i Mark Bigret (Marc Bigret) prisutni su imali priliku i da se bliže upoznaju sa sistemom nacionalnih kontakt osoba za ovaj program u Crnoj Gori.

Mrežu nacionalnih kontakt osoba za tematske oblasti je predstavila Branka Žižić, nacionalna koordinatorka za program “Horizont 2020”. Takođe, polaznici obuka su bili u prilici da se informišu i o aktivnostima na realizaciji COST programa (EU program saradnje u oblasti nauke i tehnologije), koje je predstavila nacionalna kontakt osoba Milena Milonjić.

Obuke za razvoj i implementaciju projektnih ideja u EU Okvirnom programu za istraživanje i inovacije „Horizont 2020” se realizuju u okviru IPA Komponente IV - Operativni program za razvoj ljudskih resursa 2012 - 2013. godina, kroz projekat „Povećanje nacionalnog učešća u Horizont-u 2020“.

Poslednji ciklus obuka je planiran za period od 9. do 13. oktobra 2017. godine.