Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Представљени резултати Оквирног уговора „Јачање националног учешћа у Хоризонт-у 2020“

Представљени резултати Оквирног уговора „Јачање националног учешћа у Хоризонт-у 2020“
Датум објаве: 01.11.2017 14:54 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарство науке Министарство науке

У организацији Министарства науке и Европске комисије данас је одржан завшни догађај за Оквирни уговор „Јачање националног учешћа у Хоризонт-у 2020“, у оквиру којег је вођа експертског тима консултантске куће ИБФ, Алекс Перси Смит, презентовао резултате пројекта, а присутнима су се обратили и др Дарко Петрушић, генерални директор у Министарству науке и Херман Шпиц, шеф Сектора за сарадњу у Делегацији Европске уније у Подгорици.

Говорници су истакли значај ЕУ Оквирног програма за истраживање и иновације „Хоризонт 2020“ као и неопходност даљег улагања у унапређење националних капацитета, са циљем активнијег учешћа заједнице не само у Хоризонт-у 2020, већ и у наредном Оквирном програму (ФП9).

Заједнички је констатовано да је овим пројектом већ остварен напредак тиме што је пружена директна експертска подршка за развој пројектних идеја за десет црногорских институција, а кроз шест циклуса општих обука за Хоризонт 2020 обучено је више од 80 особа. Такође се очекује да, као директан резултат пројекта, до краја 2017. године, Европској комисији буду поднијете најмање четири пројектне пријаве црногорских институција.

Након конференције за медије, одржана је радионица за представнике академског сектора и привреде који су учествовали на овом пројекту. Радионица је имала за циљ да идентификује потребе црногорских институција у наредном периоду када је у питању развој капацитета у области пројектних идеја и имплементације пројеката, као и могућих модалитета за проналажење одговора на будуће изазове.

Кроз рад у групама, учесници Радионице су имали могућност да дају своје виђење сљедећих тема:

- Како идентификовати потребе за унапређењем капацитета у циљу успјешне припреме пројектних приједлога;
- Како Црна Гора и њене институције могу повећати повлачење средстава из ЕУ фондова;
- Како успјешно сарађивати и градити партнерства са другим истраживачима и иноваторима; и
- Како и у којим областима црногорски истраживачи и иноватори могу допринијети расту и јачању конкурентности црногорске и европске економије.

Пројекат „Јачање националних капацитета за учесшће у Хоризонт-у 2020“ је почео са практичном имплементацијом 18. јануара 2017. године и траје десет мјесеци.

Укупан буџет пројекта је 299.000 еура. Финансиран је средствима ЕУ и Црне Горе у оквиру Инструмента за предприступну подршку (ИПА).