Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Одржан завршни састанак Управног одбора пројекта „Јачање националног учешћа у Хоризонт-у 2020“

Одржан завршни састанак Управног одбора пројекта „Јачање националног учешћа у Хоризонт-у 2020“
Датум објаве: 02.11.2017 15:10 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


У организацији Министарства науке данас, 2. новембра 2017. године, одржан је финални састанак Управног одбора пројекта „Јачање националног учешћа у ЕУ Оквирном програму за истраживање и иновације - Хоризонт 2020“.

Начелница Дирекције за међународне програме и европске интеграције, г-ђа Смиља Кажић Вујачић поздравила је присутне и указала на више него позитивне резултате пројекта, значајне напоре експертског тима у циљу успјешне имплементације планираних активности као и одличну заједничку сарадњу свих партнера на пројекту, усмјерену на јачању националног учешћа у Оквирном програму за истраживање и иновације “Хоризонт 2020”.

Вођа експертског тима консултантске куће ИБФ, г-дин Алекс Перси Смит (Алеx Перцy Смитх), представио је реализоване активности на пројекту, које чине дио Завршног извјештаја пројекта и указао на пружену подршку за развоја пројектних идеја за десет црногорских институција, као и чињеницу да је кроз шест циклуса општих обука за Хоризонт 2020 обучено више од 80 особа.

Посебну пажњу у своме излагању је посветио експертској подршци у дијелу израде конкретних пројектних приједлога, посебно оних који ће бити поднијети ускоро на разматрање Европској комисији. Исказао је такође задовољство организацијом и садржајем Завршног догађаја који је поводом финализације пројектних активности на овоме Оквирном уговору одржан јуче, као виђењем активности на пројекту које су дали сви његови учесници.

Он је такође указао на научене лекције током реализације самога пројекта, на основу којих су дате препоруке за будуће активности у овоме сегменту.

Поред представника Министарства науке и вође експертског тима, Алекс Перси Смита састанку су присуствовали и представници: Министарства финансија - Директората за уговарање и финансирање средстава ЕУ помоћи, Министарства рада и социјалног старања, Министарства европских послова и представници Делегације Европске уније у Подгорици.

Подсјећамо, Оквирни уговор за јачање националног учешћа у ЕУ Оквирном програму за истраживање и иновације „Хоризонт 2020“ се реализује кроз Инструмент за претприступну подршку (ИПА), компоненту ИВ “Оперативни програм за развоја људских ресурса 2012-2013”.

Укупна вриједност пројекта износи 299.000,00 ЕУР-а.