Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Одржан састанак Секторског мониторинг одбора за ИПА ИВ Компоненту

Одржан састанак Секторског мониторинг одбора за ИПА ИВ Компоненту
Датум објаве: 01.12.2017 09:58 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Представнице Министарства науке у Секторском мониторинг одбору (СМЦ) за ИПА ИВ компоненту, мр Смиља Кажић Вујачић, шеф ИПА Тијела у Министарству науке и Снежана Вукотић, службеница за мониторинг/имплементацију ИПА програма, учествовале су на 7. састанку Секторског мониторинг одбора за ИПА ИВ компоненту, одржаном у Подгорици, 30.11. 2017. године.

На састанку су, поред осталих активности, представљене и оне које је Министарство науке реализовало у оквиру Приоритетне осе 2 и Мјере 2.2 „Унапредјење иновативних капацитета високог образовања, истраживања и привреде“. Дат је детаљан приказ реализације грант шеме „Трансфер знања измедју сектора високог образовања, истраживања и привреде“ у оквиру које је финансирано 14 грантова, у трајању од 12-15 мјесеци. Како је истакла мр Смиља Кажић Вујачић, 10 грант уговора је већ завршено док ће преостала 4 бити завршена у наредних десетак дана. Овим је, по њеним ријечима, испоштован рок за њихову реализацију, уз напомену да је и сама имплементација ових уговора текла по плану и без већих проблема.

Што се тиче Оквирног уговора за јачање националног учешћа у Хоризонт-у 2020, са задовољством је истакнуто да је пројекат реализован у планираном року као и да су његови индикатори у потпуности испуњени, односно премашени. Ово је потврђено чињеницом да је за 10 црногорских институција пружена директна експертска подршка за развој пројектних идеја у Хоризонт-у 2020, кроз И компоненту овог Уговора док је 84 учесника похадјало опште обуке за Хоризонт 2020, организоване у шест циклуса.

Састанак одбора, који је уједно био и посљедњи, имајући у виду скоро затварање Оперативног програма за развој људских ресурса, је био одлична прилика за сумирање резултата која су сва тијела односно министарства укључена у овај Програм постигла у претходне три и по године, колико је трајала његова практична имплементација, али и мјесто на коме су се могле чути информације о стеченим искуствима у оквиру реализације Оперативног програма за развој људских ресурса те активностима које ће бити предузете на плану одрживости, а на чему посебно инсистира Европска комисија.

Представници Европске комисије-Генералног директората за запошљавање су посебно указали на напоре које је наша Оперативна структура за реализацију овог Програма, учинила током његовог трајања, а посебно у посљедњих 6 мјесеци, како би се постигли што бољи резултати на његовој реализацији,односно имплементацији 40 пројеката важних за области запошљавања, образовања и науке у Црној Гори.

Подсјећања ради, Оперативни програм за развој људских ресурса се реализује кроз ИПА ИВ компоненту, у укупној вриједности од 5.8 милиона ЕУР-а од чега су 4.9 мил средства Европске уније а 900.000 ЕУРа је издвајање Црне Горе.