Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Састанци С3 и ИПА тимова са С3 фокусним групама из области: Одрживи и здравствени туризам и Одржива пољопривреда и ланац вриједности хране

Састанци С3 и ИПА тимова са С3 фокусним групама из области: Одрживи и здравствени туризам и Одржива пољопривреда и ланац вриједности хране
Датум објаве: 12.07.2019 14:51 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарство науке Министарство науке

Имајући у виду да је у току процес програмирања претприступних фондова (ИПА) за 2020. годину, представници Министарства науке сусрели су се данас, 12. јула 2019. године у просторијама Министарства са експертским тимовима - С3 фокусним групама који су били укључени у процес израде Стратегије паметне специјализације Црне Горе (С3), која је на Влади усвојена 20. јуна 2019. године  из области: Одрживи и здравствени туризам и Одржива пољопривреда и ланац вриједности хране.

Циљ састанака је била размјена информација и мишљења како би процес програмирања, а касније и имплементације ИПА био што квалитетнији, а у контексту реализације програма и пројеката у оквиру приоритетних области из Стратегије С3, кроз два Сектора ИПА: „Конкурентност и иновације“ и „Образовање, запошљавање и социјалне политике“.

Састанке је отворио др Дарко Петрушић, генерални директор Директората за научноистраживачку дјелатност Министарства науке, који се осврнуо на рад еxперата у процесу израде С3, истичући да би, кроз обезбјеђење подршке Европске комисије Црној Гори, у виду ИПА пројеката, значајан сегмент С3 у дијелу јачања људских ресурса и у области конкурентности и иновација, у приоритетним областима дефинисаним С3, могао бити подржан. Заједно са подршком коју ће Министарство науке, у овом дијелу, дати са националног нивоа, ИПА активности, по његовим ријечима, представљају добру надоградњу реализацији приоритета и остваривању циљева предвиђених С3.

Начелница Дирекције за националне програме, Јелена Шарановић је истакла да је у припреми израда Акционог плана за период  2019-2020, који ће пратити реализацију Стратегије паметне специјализације, те да би у том контексту, као и контексту ИПА, требало размишљати о активностима које се требају реализовати за дати временски период.

Начелница Дирекције за међународну сарадњу и европске интеграције Министарства науке, мр Смиља Кажић Вујачић је информисала присутне о досадашњим, текућим али и планираним активностима Министарства у горе поменутим секторима, истичући значај подршке ЕК кроз ИПА за реализацију приоритета из Стратегије паметне специјализације, који, у крајњем, предвиђају подршку развоју црногорске економије.

Са стране чланова оба експертска тима, посебно је указано на значај развоја бизнис заједнице у Црној Гори, али и на значај учешћа академске заједнице у контексту развоја бизнис идеја. У том смилслу, истакнуто је да је предложени концепт ИПА прихватљив и представља добру могућност за јачање сарадње академске и бизнис заједнице, те комерцијализацију нових идеја. Закључено је да би у наредном периоду требало радити на заједничким пројектима, као резултат сарадње свих ресора укључених у С3. Додатне инпуте и мишљења чланова С3 фокусних група, Министарство науке очекује до 25. јула т.г.

Слични састанци биће организовани у наредном периоду када се планира одржавање састанка са Високим програмским службеницима (СПО) из ресорних Министарстава, ради јединственог приступа програмирању и реализацији приоритета из Стратегије паметне специјализације.