Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

ЕУ подржала иновативне пројектне идеје са скоро 1 мил ЕУР

ЕУ подржала иновативне пројектне идеје са скоро 1 мил ЕУР
Датум објаве: 13.03.2020 15:49 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


У оквиру Програма претприступне подршке ЕУ Црној Гори (ИПА ИИ)-“Колаборативна грант шема за иновативне пројектне идеје”, биће финансирано 13 пројеката у укупном износу од 952.669,46 еура.

Један од главних циљева ове Грант шеме јесте ангажовање младих истраживача, докторанада и доктора наука у академском сектору, привреди као и у невладином сектору, како би се кроз реализацију иновативних идеја допринијело јачању система истраживања и иновација, те подигла конкурентност националне економије кроз процес комерцијализације.

Добитници грант пројеката су следеће установе:

Министарство науке
Вриједност појединачног грант уговора се креће у распону од 60.000 до 80.000 ЕУР, док је период реализације пројеката између 18 и 24 мјесеца.
Такође, у циљу додатне подршке за кориснике грантова, Министарство науке, у сарадњи са ЕУ, реализује и пројекат Техничке подршке кроз који ће корисницима бити обезбијеђена директна експертска подршка за имплементацију грантова уз пуно поштовање ЕУ стандарда. Вриједност овог пројекта је 116.000,00 ЕУР.

Поменути ИПА ИИ програм заправо представља надградњу националних програма у сегменту истраживања и иновација, као што су Програм иновативних грантова, национални научно-истраживачки пројекти, Програми стипендирања младих докторанада за докторска истраживања и други програми, првенствено орјентисани на младе и перспективне људе који својим знањима и вјештинама могу подићи конкурентност националне економије и допринијети јачању научне заједнице у Црној Гори.

Важно је истаћи да су све пројектне идеје усклађене са тематским приоритетима дефинисаним Стратегијом иновативне дјелатности 2016-2020 и Стратегијом научно-истраживачке дјелатности 2017-2021: Енергија, Пољопривреда и храна, Одрживи развој и туризам, Информационо-комуникационе технологије, Медицина и здравље људи, Нови материјали, производи и услуге и Наука, образовање и идентитет. Такође, наведени приоритети у потпуности кореспондирају са приоритетима Стратегије паметне специјализације (С3), који ће свакако бити основ за нове грант схеме Министарства науке, у оквиру ИПА ИИИ.